5 bin firma kaçak gıda üretiyor

Bursa’da gerçekleşen "Bilinçli Gıda ve Satın Alma" seminerinde ürkütücü rakamlar ortaya çıktı. Toplam 21 bin 600 gıda üreticisinin yarıdan fazlası kriterlere uymuyor…

5 bin firma kaçak gıda üretiyor

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (MÜSİAD) düzenlediği "Bilinçli Gıda ve Satın Alma" konulu seminerde, Türkiye'de gıda üretimi yapan firmaların kriterlere ne kadar uyduğu tartışıldı. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (MÜSİAD) düzenlediği "Bilinçli Gıda ve Satın Alma" konulu seminerde, Türkiye'de gıda üretimi yapan firmaların kriterlere ne kadar uyduğu tartışıldı. Seminerde konuşan MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektörü Kurulu Başkanı Burhan Sayılgan, Türkiye'de gıda üretimi yapan 12 bin 500 firmanın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın belirttiği kriterlere uygun üretim yapmadığını söyledi.

"Bilinçli Gıda Satın Alma ve Tüketimi" konulu kompozisyon yarışmasında başarılı olan öğrencilere ödüllerinin verildiği programda, sağlıklı gıda tüketiminin önemine işaret edildi. Seminerde konuşan MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Başkanı Burhan Sayılgan, Türkiye'de gıda üretimi yapan firmaların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kriterlerine uygunluğuna dikkat çekti. Gıda üretimi yapan toplam 21 bin 600 firma içinden ancak 9 bin 100'ünün olumlu rapor aldığını hatırlatan Sayılgan, 5 bin firmanın ise kaçak çalıştığını iddia etti. Sayılgan, "Bunlar Türkiye'nin bir gerçeği. Türkiye'de maalesef bazı gıda üretim tesisleri bakanlığın koyduğu kriterlere uymuyor. Tarladan, çiftlikten soframıza kadar gelen ürünlerin geçtiği her aşamanın kontrol altında tutulması lazım. Aksi takdirde sağlıksız bir nesil yetişecek. Örneğin, okullarda gazlı içecek ve cips satılması yasaklandı. Ancak bunun okullarla sınırlı kalması yanlış. Çünkü öğrenci zaten okulun dışındaki büfeden de cips veya gazlı içecek alıyor" dedi.

Güvenli gıda üretimi için konferanslar düzenlendiğine dikkat çeken Sayılgan, Türkiye'de beslenme alışkanlığının değişmesi gerektiğini söyledi. Bazı firmaların helal gıda sertifikaları aldığını da hatırlatan Sayılgan, bu sertifikayı kağıt üzerinde değil üretim yapanların gönlünde taşıması gerektiğini belirtti.

"SİNEKLER NE YİYECEĞİNİ BİLİYOR, İNSANLAR BİLMİYOR"

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Ali Sürmen ise sağlıklı gıda güvenliğine ilişkin ilginç bir örnek verdi. Gençliğinde Bursa'ya geldiği zaman pazara çıktığını ve şaşırıp kaldığını belirten Sürmen, "Pazarda satılan sebze ve meyvelere baktım şaşırdım. Biz bunları hayvanlarımıza veriyorduk. Demek ki biz hayvanları iyi beslerken kendimiz kötü beslendik. Bir büyüğümüz bize dedi ki, 'Şu sebze ve meyveyi karşıya koy, onun üzerine sinek konmaz. Çünkü onun sağlıklı olmadığını bilir. İnekler zararlı olan otları, yiyecekleri yemiyor. İnekler, sinekler ne yiyeceğini biliyor, ama insanoğlu ne yiyeceğini bilmiyor" dedi.

MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni, gün geçtikçe beslenme meselesinin artığını, güvenli gıda zemininin ortadan kalktığını söyledi. Bu konuda hassasiyet oluşturmak için okullarda eğitim seminerleri verdiklerini belirten Çepni, "Bursa'da 40 okulda 5 bin öğrenciye güvenli gıda semineri verdik. Onların sadece doğru tüketen, sağlıklı beslenen fertler değil, geleceğin Türkiye'sinde doğru üreten sanayici ve işadamları olmaları için bu projeyi başlattık" dedi.

Konuşmaların ardından "Bilinçli Gıda ve Satın Alma" konulu kompozisyon yarışmasında başarılı olan öğrencilere ödül verildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52