Tavuk yumurtasına alternatif olabilir mi?

Kahvaltı sofralarının ayrılmaz parçası, keklerin, böreklerin ana içeriği yumurtanın yerine geçecek başka seçenekler ortaya çıktı.

Tavuk yumurtasına alternatif olabilir mi?

Tarım sanayiinin tartışmalı bazı uygulamaları nedeniyle kahvaltı sofralarının ayrılmaz parçası, keklerin, böreklerin ana içeriği yumurtanın yerine geçecek başka seçenekler ortaya çıktı. California’da bir şirket bitki bazlı bir ürünün yumurtadan daha iyi olduğunu öne sürüyor.

Yumurta, yüzyıllardır en önemli protein kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor. Ancak son yıllarda tarım sanayiinin tartışmalı bazı uygulamaları nedeniyle kahvaltı sofralarının ayrılmaz parçası, keklerin, böreklerin ana içeriği yumurtanın yerine geçecek başka seçenekler ortaya çıktı. California’da bir şirket bitki bazlı bir ürünün yumurtadan daha iyi olduğunu öne sürüyor.

Birçoğumuz için kahvaltı işte bu noktada başlıyor, tavukların yaşamlarının büyük bölümünü geçirdiği bu kafeslerde.
 
Hampton Creek Gıda Şirketi’nın başkanı Josh Tetrick’e göre gıda sistemi yanlışlıklarla dolu. Tetrick, sistemin güvenli olmamasının yanında çevreye de büyük zarar verdiğini ve hayvanlara eziyet edildiğini düşünüyor.
 
Tetrick’e göre gıda elde etmek için hayvan yetiştirmek, çevreye ve tüketiciye zararlı. Bu nedenle Tetrick, gıdayı laboratuarda üretiyor.
 
Tetrick, "Bizim fikrimiz şu: hayvanları gıda denkleminden tamamen çıkaralım ve hayvanları, kümesleri, kafesleri ve tüm sera gazlarını bir bitkiyle değiştirelim” diyor.
 
Tetrick ve ekibi, bitki bazlı olan ve yumurtanın birçok özelliğini taşıyan bir ürün geliştirmiş. Örneğin fasülye kullanılmış.
 
Tetrick, çırpılabilen, hamur işlerinde kullanılabilen, su ve yağla karışıp mayoneze dönüşen bir ürün yarattıklarını söylüyor: "Biyokimyagerler, gıda bilimcileri ve şefler, günlerini, sadece yumurtayı kopyalamakla kalmayıp yumurtanın birçok özelliğinden daha üstün olan bir bitkiyi aramakla geçiriyor."
 
Tetrick, bitki bazlı yumurtanın doğal yumurtadan %20 daha ucuz olduğunu ve tavukların kafeslenmesi zorunluluğunu da ortadan kaldırdığını söylüyor: "Tavuklara çok fazla miktarlarda mısır ve soya fasülyesi yediriliyor. Mısır ve soya üretmek için aşırı miktarda gübreye, gübrenin nakliyatı içinse aşırı miktarda benzine ihtiyaç var.”
 
Tetrick, Afrika’da geçirdiği yedi yıl boyunca sürdürülebilir ve yenilenebilir tarım tekniklerine ne kadar çok ihtiyaç olduğunu birinci elden görmüş.
 
Tetrick’e göre bu teknik, gıdanın geleceği bu nedenle mevcut sistemi değiştirecek yepyeni bir teknik geliştirmek istediklerini belirtiyor.
 
Milyarder Bill Gates, Tetrick’in fikirlerinden o kadar çok etkilenmiş ki, proje için önemli miktarda para bağışlamış.
 
Birçok kişi laboratuarda gıda yapılması fikrine sıcak bakmasa da Tetrick, yetiştirdiği bitkilerin genetiği değiştirilmiş organizmalar olmadığını söylüyor.

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2013, 10:17

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52