Kağıthane'de “engelsiz menü“ ile yemek yediler

Kağıthane Belediyesi, tüm sosyal tesislerindeki menülerini görme engellilere uygun olarak Braille alfabesi ile yeniden düzenledi.

GIDAVİTRİNİ - "Engelleri Kaldıralım" parolasıyla yola çıkan Kağıthane Belediyesi, tüm sosyal tesislerindeki menülerini görme engellilere uygun olarak Braille alfabesi ile yeniden düzenledi. Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını belirtirken, görme engelli vatandaşlar ise ilk kez kendi sipariş ettikleri yemeğin keyfini çıkardı. Engelli vatandaşların sosyal hayata etkin katılımını amaçlayan Kağıthane Belediyesi, Dünya Engelliler Günü'nde farklı bir projeye imza attı.

ENGELSİZ MENÜ VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN

Kağıthane Belediyesi'ne ait tüm sosyal tesislerdeki restoran menüleri, körler alfabesi olarak da bilinen Braille alfabesi ile yeniden düzenlendi. Dünya Engelliler Günü'nde başlayan "engelsiz menü" uygulamasını ilk deneyenler görme engelli vatandaşlar oldu.İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) Eyüp Şubesi'nde eğitim gören 20 görme engelli, Kağıthane Belediyesi Nurtepe Sosyal Tesisleri'nde Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ile yemekte bir araya geldi.



Kağıthane'de 500 bin kişilik bir aile olduklarını belirten Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, "Engellilerle, gençlerle, çocuklarla, yaşlılarla, sporcularla, eğitim camiasıyla sürekli birlikte olduğumuz için 500 bin kişilik ailenin de ihtiyaçlarını her zaman hissediyoruz. Her zaman görüyoruz. Bunun bir ihtiyaç olduğunu gördük ve sosyal tesislerimizde Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. Braille Alfabesine geçtik. Bugün de gördüğünüz gibi görme engelli vatandaşlarımız bu özel menüyü takip ederek, isteklerini rahat bir şekilde dile getiriyorlar" dedi.

Engelli vatandaşların kendi seçimlerini yapabilmelerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Fazlı Kılıç, "Bir aracı kullanmadan tüm arzularını isteklerini yerine getirebilmeleri önemli. Ortadan bir aracıyı bir yardımcıyı çok yakını da candan biri de olsa kendi başlarına iş yapmaları çok farklı duygu. Bu uygulamayı tüm sosyal tesislerimizde devam ettireceğiz" açıklamalarında bulundu.Restoranda yemeğinin siparişini verebilmenin mutluluğunu yaşayan görme engelli Ümit Okur, "Çok güzel bir uygulama. İnşallah bütün sosyal tesislerde faaliyete geçer. Şimdi mesela garson çağırıp sormak var. Bir de kendinizin okuyup, seçmesi var. Bunun eksikliği vardı" dedi.

Görme engelli Ümit Gedik ise, "Braille alfabemizle kendi seçimimizi kendimiz yapabiliriz. Menümüzü kendimizi seçebiliriz. Çok iyi bir şey. Ama tüm restoranlarda olur mu? Olmaz mı? bilemiyorum. İnşallah olur. Bizler sosyal olup, toplum içerisinde yer almak isteriz. Ben gidip alış-veriş merkezinde bir restoranda bir yakınımla oturup menüyü kendi dilediğim gibi seçip, kimseye bağlı olmadan özgür bir şekilde kendi siparişimi kendim vererek, tadıyla lezzetiyle güzelce yemeğimi yedikten sonra çıkmayı isterim" şeklinde konuştu.

İlk defa bir restorantta kabartma yazıyla hazırlanan menü listesiyle karşılaştığını belirten Selda Akça, "Çok beğendim. Bu organizasyonu gerçekleştirenlere çok teşekkür ediyorum. Çok güzel bence. İnşallah her yerde olur. Daha önce yemeğimi ailem ya da arkadaşlarım seçmek zorunda kalıyordu. Onlara okutturmam gerekiyordu. Bir şeyler seçebilmem için. Bu onlar için de benim için de büyük sıkıntı oluyor. Koskoca menüyü okumak mümkün olmuyor. O yüzden böylesi daha iyi olur" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2013, 15:13

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52