Gıda krizi söylentileri kimin işine yarıyor?

Zengin ülkelerden sık sık felaket söylemi yayılır: Gıda krizi kapıda. Ve bu söyleme dayalı olarak emtia fiyatları yükselir. Tevfik Güngör'den çarpıcı tespitler...

Gıda krizi söylentileri kimin işine yarıyor?

Dünya gazetesi yazarı Tevfik Güngör "Felaket söylemi: Gıda krizi" başlıklı bugünkü köşe yazısında önemli bir konuya mercek tutuyor. Güngör, gıda krizinin zengin ülkeler tarafından bilinçli çıkartıldığı imasında bulunuyor. Bu söylemlerin emtia fiyatlarını yükselttiğine işaret eden Güngör, yükselişin kimin işine yaradığına dikkat çekiyor.

İşte yazının detayları...

"Zengin ülkelerden sık sık felaket söylemi yayılır: Gıda krizi kapıdaÖVe bu söyleme dayalı olarak emtia fiyatları yükselir.

Emtia fiyatları neden yükselir? Ya arz azalacak ya talep çoğalacak. Dünyada zengin ülkelerde bile talep düştü. Fakirler aç. Talep düşüyor. Bu durumda üreticilerin fiyat artırmaları için tek çareleri var: Arz düşüyor söylentisini çıkarma.

Henüz az düşmedi ama düşme tehlikesi var. Ve düşmeden-tehlikesi konuşulurken 7 ayda mısır fiyatları yüzde 94 arttı.

Söylenti çıktıktan sonra 5 gün içinde buğday fiyatındaki artış yüzde 6 oranında. 7 aylık artış yüzde 94 oranında.

Bizi pamuk, buğday, mısır, soya ve bir ölçüde pirinç fiyatları ilgilendirir.
Geçen hafta dünya medyasında kuraklık ve buna bağlı olarak gıda krizi konusu öne çıkarılmıştı. Dış basından alıntılar ile bizde de konu tartışılır oldu.

ABD medyasına göre, ülkede yaşanan son 25 yılın en kötü kuraklığı tarımsal emtia fiyatlarını rekor yüksek seviyelere taşıdı. Mısır fiyatları 2008 ve 2011 zirvelerinin üzerine çıktı, buğday fiyatları henüz rekor seviyelerde değil ancak son beş haftada yüzde 50'den fazla fiyat artışı gösterdi.

ABD'deki kuraklık ve Rusya'da tahıl üretiminin düşeceği tahminleri fiyatları etkiledi. Uzmanlar eğilimin sürmesi durumunda, dünya gıda fiyatlarını da etkileyeceği kanaatinde.

Dünya Bankası kuraklığın mısır ve soya fasulyesi üzerindeki etkileri konusunda kaygı duymak için erken olduğunu, ama durumun inceleme altında tutulacağını bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Organizasyonu Genel Sekreteri José Graziano da Silva, Financial Times Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, "Gıda fiyatlarında son zamanlarda görülen yükselişten tedirginim. Bu durumun gelirinin yüzde 75'inden fazlasını gıdaya harcayan fakir kesimine etkisi beni korkutuyor" dedi.

Gelelim bizim ülkedeki duruma. Bu yıl tarım üretiminde önemli bir sorunumuz olmayacak gibi görünüyor. Buğday, arpa, mısır üretiminde gerileme yok. Yağlı tohumlar, bakliyat üretimi eski yıllardaki gibi. Pamuk üretimi normal.

Dünyadaki fiyat artışları bizi etkiler ama genelde-sonuçta az etkiler. Pamuğu ve yağlı tohumu, mısırı belki biraz etkiler. Buğdayı, bakliyatı az etkiler. Tabii ki başka ülkelerde kıtlık ve açlık olmasına üzülürüz ama önce can, sonra canan demişler.

Dünyada olan biteni umursamamak olmaz ama bizim için sorun o kadar ciddi değil."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52