Peynirdeki acılık uzaklaşıyor

Gıda, tıp, beslenme ve tarım endüstrileri için doğal bileşenler sunan Chr Hansen, peynirdeki acılığı uzaklaştıran yeni bir kültür çeşidini piyasaya sürüyor.

Peynirdeki acılık uzaklaşıyor
Firma sözcüsü Jamila Bouanda, daha önce de gıda ürünlerinin aroma profilini geliştirmek için kültürler piyasaya sürmüş olduklarını ancak yeni ‘Mild O’ kategorisi ile özellikle peynir segmentinin hedeflendiğini söyledi.

Bouanda, donmuş ve dondurularak kurutulmuş formda sunulan yeni kültürlerin; yumuşak peynir, salamura beyaz peynir, lor peyniri ve Avrupa’ya ait peynirler gibi farklı türler için kullanılabileceğini ifade etti.

‘Mild O’ karışımlarındaki mezofilik suşların, yüzlerce suş arasından özenle seçildiğine dikkat çeken Bouanda, hafif aroma profillerinin birincil nedeninin yüksek oranda ‘cremoris’ alt türü içeriği olduğunu da ekledi.

Firma, tuz duyarlılığının yanı sıra kırılgan ve sert tekstürlü peynir riskini ortadan kaldıran kültür karışımlarının asitlendirme sürecini yavaşlattığını belirtti. Bunun genellikle peynirde ekşi aromaya neden olan son asitlendirmeden kaçınmak isteyen peynir üreticileri için bir avantaj olduğunu ifade eden Chr Hansen Peynir Kültürleri Pazarlama Müdürü Theis Bacher, üreticilerin bu kültür karışımını kullanarak yüksek pH değerlerinde, asitlendirme sürecini kolayca durdurabileceklerini ve böylece aşırı ekşi aroma oluşumunu engelleyebileceklerini söyledi.

Bouanda, kültür karışımının acılığı azaltmasının yanı sıra peynir çeşidine göre fermantasyon süresinde kısalma, gelişmiş peynir aroması, pıhtı kaçışını azaltma gibi başka faydalar sağlayabileceğine de dikkat çekti.

Chr Hansen, ‘Mild O’nun hafif aroma profili ve çok yönlü uygulamaları sayesinde önümüzdeki birkaç yıl içinde birçok markette ve peynir kategorisinde sağlam bir yer kazanmasını bekliyor. Firma kültür denemelerinin, Manchego ve Pecorino Sardo gibi özel Güney Avrupa gurme peynirlerinde büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösterdiğini belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52