Kuraklık gıda fiyatlarını nasıl etkiliyor?

California’daki kuraklık rekor düzeye ulaştı ve hava tahminleri hiç de sevindirici değil. Peki, bu durum çiftçiler ve gıda fiyatları için ne anlama geliyor?

Kuraklık gıda fiyatlarını nasıl etkiliyor?
Amerika’nın sebze ve meyvesinin büyük bölümünü yetiştiren California eyaleti, ülkenin batısında görülen kuraklıktan etkileniyor. Güney California’daki kuraklık rekor düzeye ulaştı ve hava tahminleri hiç de sevindirici değil. Peki, bu durum çiftçiler ve gıda fiyatları için ne anlama geliyor?

Andy Domenigoni’nin ailesi 150 yıldır bu topraklarda yaşıyor. İyi ve kötü hasat birçok yılı yaşamış olan aileye göre bu yıl da durum iyi görünmüyor: “Yaklaşık bir ay önce ektiğim arazide mahsül hala toprağın üzerine çıkmadı.”

Domenigo normalde buğdayın 5 ila 7 günde filizlendiğini, ama bu yıl durumun farklı olduğunu söylüyor: “Arkamda gördüğünüz arazi iki hafta önce ekildi ve hala kupkuru. Tohumlar da su görmediği için filizlenmiyor. Yağmuru beklemek zorundayız.”

Yağmuru tek bekleyen Domenigoni değil. NASA iklim uzmanı Bill Patzert, Amerika’nın batısında yaşanan kuraklığın 10 yıldan fazla sürede oluştuğunu söylüyor: “Batıdaki çiftçiler hayvanlarını satıyor. Teksas’tan Oregon’a kadar olan bölgedeki arazi, susuzluktan dolayı nadasa bırakıldı. Kuraklık, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlara çok zarar veriyor.”

Kuraklık yağmura bağımlı olanlara zarar verse de, Patzert kuraklığın batı Amerika’nın bir gerçeği olduğunu ve bazı kurak dönemlerin 50 yıl kadar sürdüğünü söylüyor. Güney California bu yıl, tarihin en kötü kuraklıklarından birini yaşıyor.

Bill Patzert,  “Son 135 yıl içinde kayda geçen en kurak yılı yaşıyoruz. 1 Temmuz’dan beri kayda değer bir yağış olmadı. Tarihi olarak en nemli ay olan Ocak ayındaysa hiç yağmur yağmadı. Hayatım boyunca böyle bir şey görmedim,” şeklinde konuşuyor.

California’da yaşanan kuraklık, nüfus artışı ve ekonomik kalkınma nedeniyle 50 yıl öncesine göre daha fazla zarara yol açıyor. Riverside’daki California Üniversitesi tarım uzmanı Milt McGiffen, California’nın Amerika’daki en büyük sebze ve meyve üreticisi olduğunu söylüyor: “Kuraklığın en kısa vadeli etkisi gıda fiyatlarını yükseltmek olacak. Uzun vadeli etkiyse, ülkedeki tarım üretiminin azalması şeklinde görülecek. Bu azalma önümüzdeki 50 yıl devam edecek.”

Bill Patzert,  “California, Amerika’nın ekmek teknesi. Ayrıca ülke dışına da büyük miktarda sebze, meyve ve hayvan ihraç ediyoruz. Dolayısıyla, kuraklığın bizi vurması ve üretimi azaltması bütün dünyayı etkiliyor,” diyor.

Birleşmiş Milletler’e göre, 2013’te küresel gıda fiyatları rekor düzeydeydi. Californialı uzmanlar, batı Amerika’da yaşanan kuraklığın 2014’te gıda fiyatları üzerindeki etkisini ancak sonbaharda görebileceğimizi söylüyor. Uzmanlara göre, çiftçilerin su ihtiyacına hızlı bir çözümse mümkün görünmüyor.

Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2014, 11:33

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52