Arla ve Milk Link birleşiyor

Arla Gıda, ülkenin en büyük süt ve süt ürünleri grubunu yaratacak bir anlaşmayla İngiltere sütçülük kooperatifi Milk Link ile birleşme planını duyurdu.

Arla ve Milk Link birleşiyor

Firma, onaylandığı takdirde bu birleşmenin 3,16 milyar dolardan fazla kombine ciroya sahip bir oluşum yaratacağını belirtti. Yeni şirket, yılda 3 milyar litre civarında (İngiltere’nin toplam üretiminin yaklaşık %24’ü) süt işleyecek. Arla, birleşme tasarısının, çiftçilerin sahip olduğu “büyüme odaklı” iki süt işleyicisini önemli pazarlarda, markalarda ve müşteri tabanında birbirini tamamlayıcı pozisyonlarla bir araya getireceğini belirtti. Şirket, şu anda İsveçli, Alman ve Danimarkalı çiftçilere ait ve bu anlaşma ile İngiltereli çiftçiler de ilk kez kooperatifte yer alacak. Tasarının, Milk Link üyeleri için de iyileştirilmiş kazançlara temel oluşturması ve bir geçiş döneminin ardından, Arla’nın mevcut çiftçilerinin elde ettiği aynı kazanç seviyesine ulaşmaları için olanak tanıması bekleniyor.

Birleşme, aynı zamanda Arla’nın İngiltere süt ve süt ürünleri pazarına yatırım yapma, bu pazarı büyütme ve yeni kategorilere girme isteğinin üzerine inşa edilecek. Danimarka menşeli Arla Gıda, Avrupa’nın en büyük süt ve süt ürünleri şirketlerinden biri. İngiltere’de büyük perakendecilere içme sütü, krema ve süt ürünleri tedarik eden şirket, yılda yaklaşık 2 milyar litre süt işliyor. Arla, şimdilerde Güneydoğu İngiltere, Aylesbury’de dünyanın en büyük taze süt işleme tesislerinden birini inşa ediyor. Ek olarak, kooperatif de İskoçya’daki işlerini büyütme planlarının bir parçası olarak Glasgow’da bir depo kuruyor.

Arla CEO’su Peter Lauritzen, “Büyütülen iş, çiftçilerimiz için sürdürülebilir bir gelecek sağlamaya odaklanacak. Bu, İngiltere’deki en büyük ve en fazla gelişen süt işletmesinin, Arla Gıda Süt Ortaklığı üyelerinin yanı sıra Arla Gıda-İngiltere’deki hissedarlıkları yoluyla Milk Link ve Arla Gıda Amba çiftçilerine ait olacağı anlamına geliyor.” dedi.

Arla’nın İngiltere’deki tesislere ve markalara yatırım yapma konusunda güçlü bir geçmişi olduğunu ifade eden Lauritzen, “Birlikte İngiliz perakende ve gıda hizmeti sektörlerinin müşterilerine yüksek kalitede, çok çeşitli süt ürünlerini güvence altına alınmış tek bir kaynaktan sunabileceğiz. Bu, bizi İngiliz perakendeciler için daha cazip bir ortak hâline getirecek. Dolayısıyla bu birleşme çiftçilerimiz, müşterilerimiz ve tüketiciler için ve sonuçta İngiliz süt ve süt ürünleri sektörü için iyi olacak.” şeklinde konuştu.

Milk Link CEO’su Neil Kennedy ise önerilen birleşmenin, Milk Link Üye Konseyi’nin tam desteği ile Yönetim Kurulu tarafından “oy birliğiyle kabul edildiğini” dile getirdi. Kennedy, “Bu birleşmenin, Milk Link üyelerine yönelik sürdürülebilir bir gelecek ve canlı İngiliz süt ve süt ürünleri endüstrisinin uzun vadeli büyümesi için güçlü bir platform oluşturacağına inanıyoruz. Çiftçilerimiz, Arla Gıda’nın uzun vadeli stratejik vizyonundan, global ölçeğinden, müşteri tabanından ve önde gelen süt ve süt ürünleri markalarının kalkınmasına ve büyümesine yönelik yatırımlarındaki geçmiş performansından faydalanacak.” dedi.

Milk Link çitçileri, aynı zamanda düzenleyici makam onayı gerektiren bu birleşme teklifini 26 Haziran’da oylayacak. Anlaşma, İngiltere süt ve süt ürünleri sektöründe bu yıl yapılan ikinci büyük anlaşma olacak. Şubat ayında Alman süt ve süt ürünleri devi Müller, İngiltere süt tedarikçilerinin hisselerinin yaklaşık %74’ünü güvence altına aldıktan sonra Robert Wiseman Süt İşletmeleri için “koşulsuz” alım teklifini ilan etmişti. Arla, başka bir açıklamasında Almanya’daki işlerini, ülkenin sekizinci büyük kooperatifi olan Milch-Union Hocheifel ile birleşerek büyütmeyi planladığını açıkladı.

Süt Hattı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52