Hamilelikte peynir tüketin

Yeni bir çalışma, hamilelik süresince yüksek peynir tüketiminin, çocuklukta diş çürüğü riskini azaltabileceğini ortaya koydu.

Hamilelikte peynir tüketin

Japonya’daki Fukuoka, Tokyo ve Osaka Üniversitelerinden araştırmacıların yayımladığı, “Hamilelik döneminde süt ürünleri ve kalsiyum alımı ve çocuklarda diş çürümeleri” isimli araştırmada, annenin hamilelik dönemindeki süt ürünleri ve kalsiyum alımı ile çocukluk çağındaki diş çürüme riski arasındaki ilişki incelendi. 315 Japon anne-çocuk grubuna ilişkin veriler, araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen, annenin hamilelik dönemindeki beslenmesiyle ilgili bir anket yoluyla toplandı. 41. ila 50. aylar arasında çocukların dişleri kontrol edildi. Elde edilen veriler, annenin hamilelik döneminde yüksek miktarda peynir tüketmesinin, çocukta diş çürümesi riskini düşürebileceğini gösterdi.

Annenin hamilelik döneminde beslenme durumunun; fetüsün diş gelişimi, diş oluşumu ve mineralizasyonu ile çocukların diş çürümelerine yatkınlığını etkileyip etkilemediğinin araştırıldığı çalışmada, “İlk diş oluşumu ve mineralizasyonu, genellikle gebeliğin 13. haftasında başlar. Annenin gebelik döneminde yüksek kalsiyum alması, diş minesinin aside karşı daha dirençli olmasını sağlayarak diş mineralizasyonunu etkileyebilir. Sonuçlarımız, gebelikte yüksek peynir alımının, çocuklarda diş çürüğü riskini düşürebileceğini düşündürüyor. Gebelik süresince daha yüksek süt ürünleri, yoğurt ve kalsiyum alımının, çocuklarda diş çürüğü riskinin düşmesiyle ilişkili olma eğilimi mevcut.” ifadelerine yer verildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52