Mutfak için bıçak seçmenin incelikleri

Mutfakta kullanmak için bıçak satın alırken özen göstermeli ve bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Hangi iş için hangi bıçağı seçmeniz gerektiği bu haberde...

Mutfak için bıçak seçmenin incelikleri


Mutfakta yemek yapan biriyseniz sizin en büyük yardımcınız bıçaklardır. Mutfakta bulunduğunuz süre içinde her an elinize alırsınız. Her gün kullanacağınız bıçaklar yıllarca sizlerle birlikte olacak.

Bıçak elinize uygun olmalı
Alacağınız bıçağın özelliği ne olursa olsun öncelikle elinize uygun olup olmadığına dikkat edin. Ne profesyonel şef için doğru olan ya da arkadaşın çok iyi olduğu yönünde övdüğü bıçak sizin için uygun olmayabilir.

Bıçakları deneyerek alın
Satın alacağınız bıçağı online değil, mutlaka dokunarak satın alın. Düşündüğünüz bıçak türü ne olursa olsun, karşılaştırmak Için birkaç farklı stili de deneyin. Bıçağın sapı büyük veya küçük gelebilir. Bıçağı elinize aldığınızda kolunuzun bir uzuntası gibi hissetmeniz gerekir. Sizin için ne çok ağır ne çok hafif olmamalıdır. Deneme olarak doğrama yapın. Parmaklarınızın yüzeyle ne ölçüde temas ettiğini anlayın.

Şef Bıçağı
Mutfaklarda en çok tercih edilen bıçakların başından "Şef Bıçağı” gelmektedir. Eğer siz de kendinize en uygun bıçağı seçerseniz, sizin de en iyi arkadaşınız olacaktır. Şefg Bıçakları genellikle uzun stildedir. Evde kullanacağınız şef bıçağının çok uzun olmamasına özen gösterin. Böylelik çok daha kullanabileceksiniz.

Ekmek Bıçağı
Ekmek Bıçağı sadece ekmek kesmek için değil, domates ve narenciye kesilirken de kullanılmalıdır. Çünkü bu ürünler mutlaka tırtıklı bır bıçakla kesilmelidir. Böylece domates ve narenciyenin dış yüzeyi kesilirken yumuşak içi sıkıştırılmamış olur. Tırtıklı bıçaklar sert yüzeyleri rahatlıkla keser. Ekmek bıçakları büyüktür. Ama siz elinize uygun bıçağı seçin.

Soyma bıçağı
Soyma bıçakları çok iyi dilimleyen küçük ve ince bıçaklar olmalıdır. Ayrıca soyma sırasında çekirdekleri çıkarmak için ucu sivri olmalıdır. Bu bıçağıda mutlaka elinize uygun olarak almalısınız.

Bıçakları saklama

Mutfaktaki en iyi arkadaşınıza kullanmadığınız zaman da gerekli özeni göstermeniz gerekiyor. Kesinlikle bulaşık makinasında yıkamayın. Bir çekmece içinde gevşek bir şekilde saklamayın. Bıçakları sağlık saklamanın üç yolu vardır:

- Bir bıçak blokunda saklayabilirsiniz.
- Bir manyetik bıçak raf yerinde bıçakları sağlam tutucak bir yere koyabilirsiniz.
- Ya da bir çekmeceyi sadece bıçaklar için ayırın.

Bu arada bıçakların çocukların ulaşamayacakları bir yerde olmasına dikkat edin. Mutfaktaki en iyi arkadaşınıza kullanmadığınız zaman da gerekli özeni göstermeniz gerekiyor. Kesinlikle bulaşık makinasında yıkamayın. Bir çekmece içinde gevşek bir şekilde saklamayın. Bıçakları sağlık saklamanın üç yolu vardır:

- Bir bıçak blokunda saklayabilirsiniz.
- Bir manyetik bıçak raf yerinde bıçakları sağlam tutucak bir yere koyabilirsiniz.
- Ya da bir çekmeceyi sadece bıçaklar için ayırın.

Bu arada bıçakların çocukların ulaşamayacakları bir yerde olmasına dikkat edin.

Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2015, 18:18

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52