'En yeşil' olimpiyat yalan oldu!

ABD'de çevre felaketinin baş aktörü ilan edilen Rio Tinto, Londra 2012 Olimpiyatları için toplam olarak 4700 adet madalya üretti.

'En yeşil' olimpiyat yalan oldu!

Amerika'da Salt Lake City Utah'ta her yıl en az 2000 kişi hava kirliliğinden ölüyor. Araştırmalara göre Rio Tinto Utah hava sahasının % 30'unu tek başına kirletiyor. Rio Tinto Londra 2012 Olimpiyatları için toplam olarak 4700 adet madalya üretti.

Londra 2012 Olimpiyatları komitesi işe başlarken ilan etti: “Olimpiyat oyunlarında kullanılacak tüm materyallerde çevreci ve geri dönüşümlü maddeler kullanılacaktır.” Ancak Londra 2012 için geri sayım sürerken komitenin iddiası çöktü. Çevre konusunda dünyanın sicili kötü şirketlerinin başında gelen Rio Tinto olimpiyat madalyalarını üretiyor. Hem de madalyalarda daha önce hiçbir olimpiyat oyunlarında bulunmadığı kadar altın , gümüş ve bronz kullanarak.

Londra merkezli Rio Tinto firması dünyanın büyük 3. altın madencisi. Şirketin değeri 60 milyar dolar. 67 bin kişiyi istihdam eden Rio Tinto hisselerine İngliz ve Avustralyalılar sahip. Londra Olimpik ve Paralimpik Komitesi (LOCOG) olimpiyat oyunları için aldığı kararlar ve malzeme alımı doğrultusunda Londra 2012’nin bugüne kadarki ‘en yeşil’ olimpiyat oyunu olacağını iddia etti. LOCOG Londra 2012 ile ilgili hazırladığı hazırlık belgesinin girişinde, “Londra 2012 Olimpiyat Oyunları’nda kullanılacak olan bütün materyallerde uluslararası kabul görmüş, sürdürülebilir, çevreci ve geri dönüşümü mümkün maddeler kullanılacaktır” denildi. Olimpiyat komitesinden Sebastian Coe ise karbon emisyonu ve geri dönüşümün Londra 2012 için çok önemli olduğunu ifade etti fakat olimpiyat için toplam 4700 madalya üreten ve hakkında havayı kirlettiği gerekçesi ile bir sürü dava açılmış Rio Tinto şirketi ile anlaştı. Rio Tinto Londra 2012 için gereken madenlerin yüzde 99’unu Salt Lake City, Utah yakınlarındaki Kennecott madeninden çıkarıyor. Utah halkı 5 yıldır şirket yüzünden kentlerinin hava kirliliğinde üst sıralarda yer aldığını iddia ediyor. Şirkete karşı dava açanlardan Dr. Brian Monech son 5 yılda akciğer rahatsızlıklarının çok ciddi bir biçimde arttığını belirterek, “Siyanür veya benzeri kimyasalların aşırı kullanımı yüzünden ortaya çıkan kimi hastalıkları belirleyemiyoruz bile” diyor.

Utah Annelerİ RIo TInto’ya savaş açtı
Rio Tinto’nun Utah’taki hava kirliliğini en ciddi biçimde protesto eden grup Amerikan kamuoyunda Utah Anneleri olarak bilinen Temiz Hava İçin Utah Anneleri. Utah Anneleri’nin başını çektiği bir grup gösterici geçen nisanda LOCOG’un Londra’daki binası önünde bir gösteri düzenledi.
Radikal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52