Biz atıyoruz Avrupa alıyor!

Türkiye'de toplanan atık bitkisel yağların Avrupa'ya satılıyor ve burada biyogaz ve doğalgaza çevirip kullanılıyor.

Biz atıyoruz Avrupa alıyor!
Doğalgaza yapılan yüzde 18,72'lik zam yenilenebilir enerji kaynaklarını yeniden gündeme getirirken, yeterli teşvik verilmemesi ve yüksek vergi yüzünden Türkiye'de biyogaz, biyodizel ve biyoetenol üretiminin çok az olduğu kaydedildi. Bu yüzden Türkiye'de toplanan atık bitkisel yağların Avrupa'ya satıldığı ve burada biyogaz ve doğalgaza çevirip kullanıldığı belirtildi. Alternatif Enerji ve Biyodizel, Üreticileri Birliği Derneği (ALBİYOBİR) Mali ve İdari İşler sorumlusu Ergun Özer, birliğe bağlı lisanslı şirketlerin topladıkları 100 ton atık yağı mart ayında Almanya ve Avusturya'ya sattıklarını belirtti. Özer, Avrupa'dan son zamanlarda çok büyük atık yağ talebi geldiğini vurguladı. Bu taleplerin büyük çoğunluğuna cevap veremediklerini dile getiren Özer, "Lisanslı şirketlerin topladığı atık bitkisel yağ miktarı çok az. 2011'de 7 bin 500 ton atık bitkisel yağ toplandı. Ülkemizde biyodizel ve biyogazın önü kapalı olduğu için elimizde birikenleri Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Geçen ay 100 ton atık bitkisel yağın yarısını Almanya'ya yarısını da Avusturya gönderdik. Onlar kendi ülkelerinde bunu biyodizele çevirip kullanıyorlar." diye konuştu.
Türkiye'de biyodizelin kullanılmasının hala sorunlu olduğuna işaret eden Özer, "Çevre dostu biyodizel üretmek Türkiye'de cazip değil. Biyodizelin petrol kanunu içinde değil, tarım kanunu içinde değerlendirilmesi gerekiyor. 'Ben biyodizel üreteceğim ve bunu araçlarımda kullanacağım' dediğim zaman akaryakıt kaçakçısı durumuna düşüyorum. Bazı tarım birlikleri kendi üreticileri için biyodizel tesisi kurmak istediler, hiçbiri yapamadı." dedi.
Türkiye'de faaliyetlerini sürdüren büyük petrol firmalarının Avrupa'da biyodizel tesisleri bulunduğunu anlatan Ergun Özer, "Avrupa'da akar yakıta belli oranlarda biyoyakıt katılabiliyor. Oranı sürekli artırıyorlar." ifadesini kullandı. Almanya'da tüm çöp ve bitkisel yağların toplanıp biyogaz ve biyodizele dönüştürüldüğünü hatırlatan Özer, "Biyogazı işlemden geçirip doğalgaza dönüştürüyorlar. Sonra da kullanıyorlar. Böylece doğalgazda dışa bağımlılıklarını azaltıyorlar. Bizim de atık yağların geri dönüşümüne önem vermemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52