Gıdavitrini - Günümüzde glutensiz
beslenme özellikle zayıflamak, daha sağlıklı beslenmek, gelecekte bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltmak isteyen bireylerce uygulanan yeni bir beslenme akımı olarak karşımıza çıkmaya başladı. Son yılların popüler trendi glutensiz beslenme!
Peki nedir bu gluten ve glütensiz beslenme? Ataşehir Estethica Beslenme Uzmanı
Diyetisyen Nazlı Yüksel glütensiz beslenme trendiyle ilgili ayrıntıları anlattı…
Gluten, bazı tahıllarda bul
unan bir çeşit protein olmasının yanı sıra kimilerinde ileri bir problem teşkil eden sindirim hastalığı; "Çölyak" hastalığına neden oluyor. Glutenin sindirilememesi sonucu aşırı ani kilo kaybı ile kusma, aşırı karın ağrısı, ishal, yorgunluk, ağız ve cilt yaraları ortaya çıkmaktadır. Kimi kişilerde hafif hassasiyete neden olup şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi geçici sorunlara yol açar buna da çölyak olmayan gluten hassasiy
eti denilmektedir.
Bazı besinler size göre olmayabilir
Glutensiz beslenme, beslenme düzeninde büyük değişime neden oluyor. Alışık olduğunuz bazı besinleri hayatınızdan tamamen çıkartmanız gerekebilir. Başta
buğday olmak üzere çavdar ve arpa içeren tüm besinler glutensiz beslenmede yasaklı besinler kısmındadır. Yani
ekmek,
bulgur,
pasta, kurabiye, poğaça
makarna ve
kahvaltılık gevrekler gibi buğday unu içeren besinler,
yulaf ezmesi ve kepeği de yine yasaklı besinler. Bulaşma tehlikesi nedeniyle dışarıda/ restaurantlardaki çor
balar,
köfte,
salata sosları, pa
tates
kızartması ve soya sosları da gluten açısından tehlike arz etmektedir.
Kinoa, kinoa unu, Amaranth ve pirinç yükselen değer
Alkollü içeceklerden bira yine gluten içeriğinden dolayı tüketilmemesi gerekenlerden. Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, her türlü kuru-taze meyveler, sebzeler,
yumurta, tüm et türleri, süt ve süt ürünler tüketilebilir besinler arasında. Kinoa, kinoa unu, amaranth ve pirinç ise glutensiz beslenenler için güzel bir alternatif olacaktır.
Karabuğday ise adında buğday geçse de gluten içermeyen bir besin olup tercih edilebilirler arasındadır. B grubu vitaminleri glutensiz beslenenlerde en çok karşılaşılan vitamin eksikliği olup unutkanlık, beyin- bilişsel fonksiyonlarında zayıflama,
sinirlerden zayıflama dolayısıyla el ve ayaklarda uyuşma, depresyon, saç dökülmesi ve baş dönmesi gibi problemlere yol açmaktadır.
Glutensiz beslenme ile belli bir tahıl grubunun tüketimi ortadan kalkmaktadır bu da bağırsak florasında yararlı bakterilerin azalmasına neden olmaktadır. Tahıl grubu tüketiminde ciddi bir azalmayla birlikte hem lif alımının azalması hem de yararlı bakterilerin azalması kabızlığı tetiklemektedir. Herhangi bir hassasiyet yaşamıyorsanız glutensiz beslenmenizin ekstra bir yararı olmayacaktır. Sağlıklı bir hayata ve fit bir vücuda belli bir besin grubunu hayatınızdan çıkartarak değil tam tersi tüm gruplardan doğru miktarlarda tüketerek ulaşabilirsiniz.
Kaynak: ensonhaber.com
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!