Başyazıcı'ya coğrafi işaret kullanım hakkı

Başyazıcı Grubu’nun amiral markası Başyazıcı Et Ürünleri, gıda tesislerine yaptığı yatırımın meyvelerini ‘coğrafi işaret’ kullanım hakkını elde ederek toplamaya başladı.

Başyazıcı'ya coğrafi işaret kullanım hakkı


Gıdavitrini - Başyazıcı Grubu, şarküteri ürünleri için coğrafi işaret almaya hak kazandı. Başyazıcı, Kayseri Ticaret Odası’nın coğrafi işaret tescil yetkisiyle yürüttüğü ‘Kayseri Pastırması-Kayseri Sucuğu-Kayseri Mantısı’ coğrafi işaret sistemine dahil oldu.

Başyazıcı Grubu’nun amiral markası Başyazıcı Et Ürünleri, gıda tesislerine yaptığı yatırımın meyvelerini ‘coğrafi işaret’ kullanım hakkını elde ederek toplamaya başladı. Geleneksel lezzetleri son teknoloji üretimle birleştiren Başyazıcı Et Ürünleri, 63 yılın deneyimi ve bilgisi sonucu herkesin damak tadına hitap ediyor.

1953 yılından bu yana, geleneksel Kayseri lezzetinin korunmasına titizlik gösteren firma, aldığı coğrafi işaret kullanım hakkıyla bugüne kadar gösterdiği emeğini taçlandırmış da oldu. İmzalanan sözleşme sırasında bir konuşma yapan Başyazıcı Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Başyazıcıoğlu, “Öncelikle yöresel ürün ile coğrafi işaretli ürün farkının net olarak anlaşılması gerektiğini düşünüyorum. Yöresel ürünler, aynı zamanda üretildiği bölgenin ekonomik olduğu kadar kültürel kodlarını da etkileyen ürünlerdir. Bu ürünlerin üzerinde kendi yörelerinin isminin kullanılması, benzerlerinden farklı özelliklere sahip olduğu düşüncesi yaratabilir ve tüketiciye belli bir güven de telkin edebilir.

Fakat coğrafi işaretli ürün dediğimiz zaman; belirli bir bölgede üretilen bir ürünün; sadece o bölgede bulunabilecek karakteristik özellikler ve geleneksel üretim bilgisi taşıdığını anlıyoruz. Yani geleneksel üretim bilgisinin bir ürün gibi paketlendiği ve alınıp satıldığı ürünlerden bahsediyoruz. Coğrafi işaret, kalitesi ve geleneksel üretim bilgisi ile coğrafi kaynağı arasında kurulan bağı simgelemektedir. Yani coğrafi işaret hakkı sonrasında Kayserimizin sucuğunun, tüm dünyada aynı lezzette olacağının garantisi verilmiş oluyor. Yıllardan beri şarküteri ürünlerinde bizi seçen halkımızın bildiği kalitemiz böylelikle tescillenmiş de oldu. Bugünden sonra herkes bilecek ki; Kayseri sucuğu ve Kayseri pastırmasını Başyazıcı üretir” dedi.

Aldıkları bu ödülle Başyazıcı Grubu olarak hedef büyüttüklerini de belirten Başyazıcıoğlu, Türkiye’nin ulusal markası olma hedefiyle yola çıktıklarını kaydederek, yeniledikleri güçlü yönetim ve üretim kadrolarıyla ve İslami usullere uygun üretim yapılan modern tesisleriyle kısa bir süre içinde tüm Türkiye’ye hizmet vermek istediklerini vurguladı. 

Kayseri Ticaret Odası’nın Coğrafi İşaret Tescil sahibi olarak yürüttüğü, belirli kriterleri sağlayan tüm üreticilerin tescil belgesi almak için başvurabildiği Coğrafi İşaretler de Kayseri bölgesi için Kayseri Pastırması-Kayseri Sucuğu-Kayseri Mantısı ürünleri bulunuyor.

Kayseri Ticaret Odası, Kayseri Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü ve Kayseri Büyükşehir Belediye temsilcilerinden oluşan Kayseri Pastırması- Kayseri Sucuğu Denetim Kurulu sözleşme imzalayan firmaları tek tek denetleyerek, tuttukları raporlar ve ürünlerden aldıkları numuneleri gıda laboratuvarında titizlikle inceleniyor. Tüm bu detaylı ve titiz çalışmanın sonucunda denetim kurulu firmanın uygunluğunu onaylayarak firmanın Kayseri Pastırması- Kayseri Sucuğu KQ kodu kullanımına izin veriyor.

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2017, 13:02

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52