Gül çayı tutarsa, gül yağını unutturur

Gül diyarı Isparta'da, kurutulmuş gül tomurcuğundan içilebilir gül çayı üretildi. Yatırımcıların, "gülçayı" için dikkatleri çekildi.

Gül çayı tutarsa, gül yağını unutturur
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gül ve Gül Ürünleri Araştırma Merkezi’nde (GÜLAR), kurutulmuş gül tomurcuğundan içilebilir gül çayı üretildi. Dünya gül üretiminin yüzde 65’ini karşılayan Isparta’da SDÜ bünyesinde kurulan Gül ve Gül Ürünleri Araştırma Merkezi, gül çayını paketleyip satışa hazır duruma getirdi.
GÜLAR Müdürü Doç. Dr. Fatih Ali Canlı, Isparta’da gül ürünleri satan mağazalarda, gül çayının tomurcuk halinde satıldığını belirterek, "Ancak bu çay tomurcuk halinde kurutulduğundan dolayı tadı acı ve kötüydü. Biz işi daha profesyonelleştirdik. Aromasını tatlandırdık. Elde ettiğimiz çayı süzme poşetin içine koyduk. Buraya gelen herkese tattırıyoruz. Şu ana kadar tattırdığımız kişilerden aromasının güzel olduğu yorumunu aldık. Biz bu ürünü tutturabilirsek çok iyi olacak. Çünkü gül yağından daha iyi bir sektör" diye konuştu.

Çay fabrikasının kurulmasının Isparta’ya büyük bir hizmet olacağını da belirten Doç. Dr. Canlı, "Yatırımcılarımız için iyi bir fırsat. Çok miktarda gül üretimi sadece Türkiye ve Bulgaristan'da var. Bu nedenle gül çayının sanayi ürünü yaparsak tüm dünyaya satarız inancındayım. Çünkü başka rekabet edilecek ülke yok. Seri üretime mutlaka geçilmesi lazım" şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Canlı, gül çayının mideyi rahatlattığını, aynı zamanda yüz bakımında kullanıldığını söyledi.
SDÜ bünyesinde 2005 yılında kurulan GÜLAR’ın çalışmaları hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Canlı şunları söyledi: "Gül yaprağıyla şekerin karışımından oluşan bir ürün elde ettik. Bu ürün genellikle pastalarda kullanılıyor. Diğer bir ürünümüz gül sirkesi şu an tam olgunlaşmadığı için onu piyasaya sürmedik. Gül sirkesinden iki farklı yararlı ürün yapmayı planlıyoruz. Birincisi pekmezle gül sirkesi karışımından bir içecek yapmayı düşünüyoruz. Diğeri ise gül sirkesi ile balın karışımından oluşan bir içecek. Bununla ilgili denemeler yaptık. Beğenildi. Gül sirkesiyle yapacağımız karışımları halka sunacağız. Beğeni toplarsa içecek fabrikası kurulabilir. Bu da ürünün katma değerini yükseltecektir."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52