Alışverişe Ayvalık'ta tatil yok

Her perşembe kurulan ve bölgenin cazibe merkezi haline gelen Ayvalık pazarı, yöresel ürünleriyle görülmeye değer.

Alışverişe Ayvalık'ta tatil yok

Yolunuz Ayvalık'a düşerse perşembe gününü bir yere not edin. Komşuyu bile baştan çıkaran Ayvalık pazarı, yöresel ürünleriyle görülmeye değer. Cüzdanlar 'tam takır' boşalsa da incik, boncuk, örtü, sebze, meyveye doyup çıkarsanız.

Tatil, sadece ‘deniz, kum, güneş’ demek değil. İçinde yöresel tatları, mekânları keşfetme de olmalı. Eve ‘kapkara’ dönmek yerine yöresel tatlar, kıyafetler, aksesuvarlarla dönmek isterseniz yolu düşenler için Ayvalık en doğru adres. Ayvalık’ın tarihi daracık sokaklarında kurulan pazardaki tezgâhlar kadar esnaf da oldukça renkli. Ayaküstü sohbetten neredeyse kırk yıllık dost gibi ayrılıyorsunuz. El yapımı takıların kurutulmuş sebzelerle renk yarışı, göz nuru dantellerle yöresel kumaşların ahengi, dalından daha sabah koparılmış meyve ve sebzeler, taze otlar, zeytinyağlar insanın aklını başından alıyor.

Bir tarafta kuru patlıcan, diğer tarafta kırmızı dolmalık biber... İplere dizilmiş göz alıcı renklerdeki kuruları, insanın alıp boynuna kolye gibi takası geliyor. Bir dizi kuru 5 TL. Tezgâh başında fazla nazlanana da satış yok!

Nar ekşisinin, zeytinyağının, pekmezin en doğalını bulmak mümkün. Burhaniye, Edremit ilçelerinden, dağ köylerinden ve özellikle Kozak Yaylası’ndan gelen satıcılar, kendileri için ürettiklerini satıyor.

Otların en tazesi burada. Fiyatlar da şaşırtıcı. İstanbul ’da küçük bir demeti 2.5 TL olan deniz börülcesinin 3 katı büyüklüğündeki demeti 1.5 TL’ye satılıyor.

ÖNEMLİ UYARILAR
Cüzdanınız mutlaka dolgun olsun. Pazar pahalı değil. Ancak alınacak çok şey var. Aklınızda bile olmayanlar çantanızda oluyor. Bir bakarsanız halı bile alırsınız.
Sabah erken gidin. Çünkü öğlene doğru Midillili komşular pazara akın ediyor. Midillililer yiyecekten kıyafete ve perdeye tüm alışverişini buradan yapıyor.
Aç gidin. Pazarın her yanından mis gibi kokular yükseliyor. Taze meyveler, lorlu dondurma, zeytinyağlı börek, sakızlı kurabiyeyi sakın kaçırmayın.
En kritik tavsiyeye gelince... Yanınıza alışverişi ve kalabalığı sevmeyen birini sakın almayın! Çünkü bu pazar öyle bir iki saatte gezilecek gibi değil.
Radikal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52