Baklavaya 'alaylı' tanıtım

Türk baklavasının tanıtılması amacıyla Fatih Belediyesi ve BAKTAD işbirliğiyle Sultanahmet'te baklava festivali düzenlendi.

Baklavaya 'alaylı' tanıtım
Gıdavitrini - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Sultanahmet Meydanı'nda Tarihi Yarımada Baklava Festivali ve 7. Altın Oklava Baklava Ustaları Yarışması'nın açılışına katıldı.
Fatih Belediyesi ile Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) işbirliğiyle düzenlenen "Tarihi Yarımada Baklava Festivali"nin açılışında konuşan Bakan Şahin, Osmanlı'nın zenginliğinin alametini gösteren en önemli unsurun Osmanlı mutfağı, buradaki en önemli ürünün de baklava olduğunu belirtti.


TÜRK BAKLAVASI ŞİŞMANLATMIYOR
Gaziantep'in baklavanın başkenti olarak anıldığını anımsatan Şahin, baklavanın tahıldan, topraktan, buğdaydan tatlıya dönüştüğünü, bunun başka bir ülkede olmadığını, yurt dışına gittiklerinde genelde süt ürünleri ile ilgili tatlı zenginliğinin karşılarına çıktığını söyledi.
Bir dilim baklavanın içerisinde önemli bir emek ve alın teri bulunduğunu, güzel lezzetin ortaya çıkması için burada her şeyin birinci sınıf olması gerektiğini kaydeden Şahin, "Yurt dışına çıkıyorsunuz, bizim baklavaya Yunanlılar sahip çıkıyor. Yunan mutfağı diye gidiyorsunuz, Antep mutfağı... Olmaz böyle şey, biz kendi mutfağımıza sahip çıkacağız, Türk mutfağına sahip çıkacağız" dedi.
Fatma Şahin, "İddia ile söylediğimiz bir şey var ki; bizim baklavalar şişmanlatmıyor. Bu lezzeti koyabilmeniz için en ince yufkayı açmanız lazım, en az şekeri, en kaliteli yağı koymanız gerekiyor. Dolayısıyla en iyi lezzeti en az kalori ile buluşturmanın yolu da yine Gaziantep baklavalarından geçiyor" diye konuştu.

Sultanahmet Meydanı'nda Tarihi Yarımada Baklava Festivali ve 7. Altın Oklava Baklava Ustaları Yarışması düzenlendi. Düzenlenen Festivale Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve vatandaşlar katıldı. Festivalde bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de baklavanın önemine değinerek, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak huzurlarınızdayım ama Gaziantep'in bir evladıyım" dedi. Gaziantep baklavanın başkenti olarak bilindiğini söyleyen bakan Şahin, kültür yaşantıdir yaşam demektir. Yaşamın içerisinde gün boyu yaptığımız herşey yemek, içmekte dahil yaşam şekillerimiz bizim kültürümüzü oluşturur. Bizim tarihimiz, medeniyetimiz çok köklüdür, kültürümüz çok kuvvetlidir. Bize düşen şey bunu yaşamak yaşatmak ve geleceğe taşımak. Gurur duyacağımız onur duyacağımız bir geçmişimiz var" dedi. Şahin, "Yurtdışına çıkıyorsunuz bizim baklavaya Yunanlılar sahip çıkıyor. Yunan mutfağı diye giriyorsunuz bakıyorsunuz Antep mutfağı. Olmaz böyle şey. Biz kendi mutfağımıza sahip çıkacağız, Türk mutfağına sahip çıkacağız" dedi.

"BAKLAVANIN DÜNYAYA TANITILACAĞI YER SULTANAHMETTİR"
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir yaptığı konuşmasında, "Tarihi yarımadadayız medeniyetlerin beşiğindeyiz. Burası medeniyetlerin buluşma noktası. Burası yine aynı zamanda medeniyetlerin yarıştığı yer" dedi. Tarihi yarımadanın önemine değinen Mustafa Demir, tarihi yarımadada kahve, lokum festivalinin ardından baklava festivalinin yapıldığını belirterek," Baklavanın başkenti Gaziantep'tir. Ancak baklavanın dünyaya tanıtılacağı yer ise Sultanahmettir" dedi.

CELALETTİN CERRAH BAKLAVA İKRAM ETTİ
Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, da festivale Osmaniye Valisi olarak geldiğini söyleyerek, "Osmaniye'ninde önemli ürünlerinden birisi yer fıstığıdır. Türkiye'nin yüzde 45 yer fıstığını Osmaniye üretir. Biz burada yer fıstıklı baklavanın sunumunu yapacağız. Tattınızda göreceksiniz Cevizli baklavadan hiçbir farkı yok. Amacımız Türkiye'de bakalava çeşitlerinin arasına Osmaniye yerfıstıklı baklavanında girmesini sağlamak. Hem yabancılara hem de kendi vatandaşlarımıza Osmaniye yerfıstıklı bakalavanın tadını onlara sunmak" dedi. Cerrah daha sonra basın mensuplarına ve vatandaşlara yerfıstıklı baklavadan ikram etti.

BİRİNCİYE 10 ALTIN VE SAAT HEDİYE EDİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından "7. Altın Oklava Baklava Ustaları Yarışması" gerçekleştirildi. Hünerlerini sergileyen 4 yarışmacı birinci olabilmek için kıyasıya yarıştı. En iyi baklavayı açan ve jürinin seçtiği birinci Uğur Ayger'e 10 altın ve saat hediye edildi. Öte yandan Gaziantep Üniversitesi'nin Fizik Mühedisliği bölümünü bitiren Tanzanyalı Senyagwa Mbeswa'de festivale katılanlara baklavanın nasıl yenileceğini anlattı. Şarkıların da söylendiği festival daha sonra vatandaşlara baklava dağıtılması ile sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52