Yeni kiraz çeşidi hayırlı olsun

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, bir ilki daha gerçekleştirdi. Enstitü’de ‘0-900 Ziraat’ adlı kiraz türünün mutantı yapıldı.

Yeni kiraz çeşidi hayırlı olsun
Türkiye’de ilk defa organik sebze tohumu üreten kurum olan Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, bir ilki daha gerçekleştirdi. Enstitü’de ‘0-900 Ziraat’ adlı kiraz türünün mutantı yapıldı.

Çatlak görülmeyen, yola dayanıklı ve iri tanelerden oluşan yeni kiraz türünün 10 yıllık çalışmanın ürünü olduğunu dile getiren Enstitü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, “Dünya liderliğine oynadığımız bir meyve türünde güzel çalışmalar ortaya koyduk. ‘0-900 Ziraat’ adlı kiraz türünü yetiştirdik. Önümüzdeki yıl 2 çeşit kirazımızı tescillendireceğiz” dedi.

ARGE çalışmaları kapsamında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Enstitüsü’nde yetiştirilen ve 10 yıllık çalışmanın ürünü olan yeni kiraz türünün bir çeşidi daha yok. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde ‘0-900 Ziraat’ adlı türün mutantıyla ilgili tanıtım toplantısı yapıldı. Enstitü’deki kiraz bahçesinde gerçekleşen tanıtıma Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan’ın yanı sıra ildeki kurum müdürleri de iştirak etti. ‘0-900 Ziraat’ mutantıyla ilgili bilgi veren Enstitü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, yeni kiraz türünün 10 yıllık çalışma ürünü olduğunu söyledi.

Yeni kiraz çeşidi tescillenecek
Yeni çeşitlerin tescilinin alınmasında son aşamaya gelindiğini dile getiren Enstitü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, “0-900 Ziraat, Enstitümüzün çeşidi. 12 yıldır bunun üzerinde ıslah çalışmaları başladı. ‘0-900 Ziraat’ kirazının mutant türü yapıldı. 2 tanesini önümüzdeki yıl üretime kazandıracağız. Bununla ilgili hem kamu hem de özel sektörle burada bir toplantı yaptık. Bu çalışma, bundan sonraki Türkiye’deki kiraz yetiştiriciliğinde çok önemli. Belki de ilk sıralarda gelecek bir çeşit olduğunu iddia ediyor, söyleyebiliyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye’nin kiraz ihracatında önemli bir konumda olduğuna dikkati çeken Boz, şunları kaydetti: “Ülkemizde yıllık 500 bin ton kiraz üretimi var. Bazı yıllar birinci olmakla birlikte dünyada bu konuda ikinci durumdayız. Çeşit olarak ‘0-900 Ziraat’ın mutantı üzerine dayanımı ve yeme kalitesi üzerine bir çeşit görünmüyor. Kirazda, Enstitü olarak çok iyi konuma geldiğimizi söyleyebiliriz ama AR-GE’nin sonu yoktur, çalışmalar devam ediyor. Yeni kirazımız, bodur ağaçlarda kısa sürede verime yatabilen ve kiraz üreticisine ciddi paralar kazandıracak, ayrıca ülke ekonomisini önemli ölçüde yukarıya doğru çıkaracak önemli bir meyve türüdür.”

Tanesi ortalama 8,5-9 gram
Meyvecilik Bölümü Kiraz Islahı Proje Sorumlusu Dr. Mehmet Baş, 2001 yılında ıslah projesine başladıklarını ifade ederek, “Bu projede hem melezleme hem mutasyon ıslahını kullandık. ‘0-900 Ziraat’ veriminde bazı sıkıntılar vardı. Mutasyon ıslahı da bazı ufak değişiklikler oluşturarak bazı özellikleri kazandırma çalışması oluyor. Bitkiye zarar vermeden hafif değişikliler oluşturarak istediğimize ulaşıyoruz. ‘0-900 Ziraat’ kirazının tanesi ortalama 8,5-9 gramdır. Yapılan çalışmayla elde ettiğimiz kiraz, 14-15 grama kadar ulaştı. Bu uç bir değer” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2014, 10:30

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52