Türkiye tohum ihracatçısı oldu

Fas'a sperma ihracatının ardından TİGEM bir ilke daha imza atarak, Sudan'a toplam 9 bin 300 ton sertifikalı buğday tohumluğu ihraç etti.

Türkiye tohum ihracatçısı oldu

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Fas'a Arap atı sperması ihracatının ardından bir ilke daha imza atarak Sudan'a buğday tohumluğu ihraç etti.

TİGEM, Sudan'dan gelen talep üzerine ülkeye 4 bin 500 ton Basribey-95, 4 bin 800 ton Ziyabey-98 çeşitleri olmak üzere toplam 9 bin 300 ton sertifikalı buğday tohumluğunu gönderdi.

TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, Sudan'a ilk olarak 2007 yılında 5 bin ton buğday tohumluğu hibe edildiğini belirtirken, o dönemde gönderilecek buğday çeşitlerinin tespiti amacıyla da 8-10 çeşit buğday tohumunun ülkeye gönderilerek, deneme ekimleri yapıldığını söyledi. Yapılan denemelerde Ziyabey ve Basribey tohum çeşitlerinin ülke tarımına uygun olduğunun tespit edildiğini anlatan Bilden, hibe edilen buğday tohumlarını kullanan Sudan'ın bu çeşitlerden ciddi bir verim artışı sağladığını kaydetti. Bilden, şöyle devam etti:
"Bizim buğday tohumlarımızı ekmelerinin ardından daha önce dekara 80-100 kg aldıkları arazilerinden 250-350 kg verim alır oldular yani verimlilikleri 3-4 katı arttı. Bundan sonra da geçen yıl bizden yeniden tohum talep ettiler. Biz de onlar adına 10 bin ton ekiliş yaptık ve 9 bin 300 ton sertifikalı buğday tohumluğu aldık. Sudan'ın ekiliş dönemi Kasım başından sonra başlıyor. Zaten gönderdiğimiz tohumlar o zamana kadar ellerinde olmuş olur.
Yaptığımız bu ihracat, Sudan'ın buğday verimliliğinin artırılması, buğday kalitesinin yükseltilmesi açısından önem taşıyor. Yeni bir talepleri olursa yine o taleplerimizi elimizdeki ürüne göre karşılarız"

Libya'ya ve Azerbaycan'a da tohum ihracatı yapıldı
Sudan'a söz konusu ihracatın kendileri için Fas'a sperma ihracatının ardından bir ilk olduğuna işaret eden Bilden, bu yıl Azerbaycan ve Libya'ya da az miktarda tohum ihracatı yaptıklarını bildirdi.
Bilden'in verdiği bilgiye göre, Azerbaycan'dan bir özel sektör firmasına 11 çeşitten toplam 290 ton, Libya'dan bir özel sektör firmasına da 150 ton Kaşifbey-95 sertifikalı buğday tohumluğu gönderildi.
Söz konusu iki ülke ile Sudan Cumhuriyeti'ne bu ay içinde gerçekleştirilen tohumluk ihracatı ile TİGEM'in toplam buğday tohumluğu ihracatı 9 bin 740 tonu buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52