Tüketiciye "Çanakkale domatesi" kazığı!

​Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, "Pazarcılar her domatesi sanki Çanakkale domatesiymiş gibi satıyor ve tüketiciyi kandırıyor" dedi.

Tüketiciye
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, seralarda ya da başka illerde yetiştirilip "Çanakkale domatesi" adıyla satışa sunulan ürünler bulunduğunu belirterek, "Çanakkale domatesi daha meşhur olduğu için tüketicilerin de özen göstermemesi sonucu pazarcılar bu ürünleri sanki Çanakkale domatesiymiş gibi satıyor ve tüketiciyi kandırıyor" dedi.

Ulus, gazetecilere yaptığı açıklamada, kalitesiyle tanınan Çanakkale domatesinin, özellikle İstanbul ve İzmir gibi metropol kentlerin pazar ve manav tezgahlarını süslediğini söyledi.

Tadı ve aromasıyla tüketicinin aradığı ürünün, Çanakkale domatesi olduğunu anlatan Ulus, "Kumkale Ovası'nda 100 bin dönüm arazinin yaklaşık 40 bin dönümünde domates yetiştiriliyor. Bunu Çanakkale geneline yayarsak o zaman üretim alanı yaklaşık 500 bin dönüme çıkar. Bunun 200 bini sofralık, 300 bini de sanayi tipi domatestir" diye konuştu.

Ulus, bazı seralarda yetiştirilen domateslerin, kendilerinin tohumunu bile ekmediği dönemde İstanbul'daki pazar ve manavlarda Çanakkale domatesi adıyla satılarak tüketicilerin kandırılmaya çalışıldığı uyarısında bulundu.

"Çanakkale domatesi" olarak satılan her ürünün gerçek olmadığına dikkati çeken Ulus, şunları kaydetti:
"Hasat dönemimiz haziran ayı sonu, temmuz ayı başıdır. Bu süreden önce Çanakkale domatesinin piyasaya çıkma olasılığı yoktur. Bu dönemden önce tezgahlarda Çanakkale domatesi diye satılan ürünlerin tamamı sahtedir. Bunlar ya seralarda ya da Adana'da, Mersin'de tarlalarda yetiştirilen domateslerdir. Çanakkale domatesi daha meşhur olduğu için tüketicilerin de özen göstermemesi sonucu pazarcılar bu ürünleri sanki Çanakkale domatesiymiş gibi satıyor ve tüketiciyi kandırıyor."

Çanakkale domatesinin özellikleri
İlhan Ulus, Çanakkale domatesinin en önemli özeliğinin iriliği olduğunu, kesildiğinde içinde buğulu bir görüntü bulunduğunu anlattı.

Bu domatesin içinde pek boş alan bulunmadığını vurgulayan Ulus, buna karşı sera domateslerinin içlerinin boş, sularının fazla olduğuna dikkati çekti.

Çanakkale domatesinin etli, farklı bir tada sahip olduğunu kaydeden Ulus, şöyle konuştu:
"Kumkale Ovası'nda yılda ortalama 600 bin ton domates üretilir. Ürünün kilogramı 2 liradan alıcı buluyor. Çok fazla domatesin piyasaya çıkmaması dolayısıyla özellikle Mersin ve Antalya bölgesindeki domates güvesi hastalığı nedeniyle piyasada bir boşluk oluştu. Fiyat, üretici açısından iyi. Yıllardır beklediği fiyatlar. Bu fiyatlarla inşallah üreticimiz para kazanır."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52