Perakende sektörü okuluna kavuşuyor

Perakendede yetişmiş eleman meselesi açılacak akademiyle çözülecek. Kurulacak Perakende Akademisi ile 65 insan alanında eğitilecek.

Perakende sektörü okuluna kavuşuyor
Perakende sektöründe çalışanların donanımını artırmak ve istihdam yaratmak için akademi kurulacak. "Perakende Akademisi" adını taşıyan projeyle sektörde çalışan 65 bin kişinin eğitilerek, sertifikalandırılması amaçlanıyor.

Yıllık ortalama yüzde 20 büyüme oranı, 15 milyar lira ciro ve yüzde 30'u aşan pazar payı ile Türkiye'nin en büyük perakende oyuncularını temsil eden Türkiye Perakendeciler Federasyonunun (TPF) 4. Olağan Genel Kurulunda yeniden başkan seçilen Selamet Aygün, görevinde kalıcı olmak için yeni hedefler koyduğunu ve öncelikle sektör çalışanlarının gelişimi için yeni atılımlar planladıklarını anlattı.

Hızla gelişen ve yoğun bir rekabetin yaşandığı perakende sektörüne kalifiye eleman yetiştirmek için kurulan "Perakende Akademisi" hakkında açıklamalarda bulundu.

Aygün, "Perakende Akademisi ile sektördeki 65 bin çalışanın eğitimden geçerek, sertifikalandırılmasını hedefliyoruz" dedi.

Perakende sektöründe çalışanların kaliteli ve işini meslek olarak görmesi gerektiğine dikkati çeken Aygün, perakendenin geçici bir iş olarak görülmemesi için çok kısa sürede, tüm yurtta çalışmalar yapacaklarına bildirdi. Kaliteli insan kaynağı oluşturabilmek için eğitim, eğitim vermek için de çalışmalara kurumsal bir yapı kazandırılmasının önemine işaret eden Aygün, federasyon bünyesinde "Perakende Akademisi" adı altında eğitimler organize edecek bir kurul oluşturma kararı aldıklarını açıkladı.

Aygün, sektörün değişen dinamiklerinin gerisinde kalmamak için öncelikle hangi konularda eğitim ihtiyacı olduğunu tespit edeceklerin, ardından Perakende Akademisi'nde akademisyenler ve sektörde duayen olmuş profesyonellerin program kapsamında eğitim vereceğini ifade etti. Saha ve akademik çalışmaları birleştirerek, üyelerin ve çalışanların her türlü eğitimden geçmesini sağlayacakları bilgisini veren Aygün, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki dönem, Perakende Akademisi ile tüm üyelerimizin ve çalışanlarımızın eğitimden geçmesini hedefliyoruz. Geçtiğimiz dönem yaklaşık 8 bin kişi eğitim gördü. Bunların bir kısmını İŞ-KUR'la işbirliği yaparak, bir kısmını da Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla çıraklık eğitimi düzenleyerek gerçekleştirdik. Çoğunluğunu da çıraklık, kalfalık, ustalık eğitiminden geçirerek sertifikalandırmış olduk. 366 şirket üyemizin, 65 bin çalışanı var. Bunun 8 bininin eğitimden geçmiş olduğunu kabul edersek, daha alınacak mesafe var. TPF altında 16 ilde PERDER var, derneklerimizde ya da onların uygun gördüğü yerlerde eğitimlerimizi gerçekleştireceğiz."

"Maaşlar da yükselecek"
Aygün, çalışanlara eğitim düzenleyerek kaliteli personel temin etmenin yanında İŞ-KUR ve Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde, işi olmayanlara da eğitim verip, sektöre kazandırmayı amaçladıklarını belirtti.

Hem istihdama katkı sağlanması hem de çalışanlarımızın kaliteli olması, sertifikalandırılması ve perakendenin artık herkes tarafından meslek olarak görülmesi için çalışmalara başladıklarını kaydeden Aygün, "Kaliteli istihdam olduğu zaman, maaşlar da seviye olarak yükselecek. Biz işimizi saygın bir hale getirerek, perakende mesleğini tercih edilebilir konuma getirmeye ve istihdam sağlamaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

"Yerel perakende, pazarın yarısına hakim"
Senede en az 4 "Anadolu Konferansı" ve "Yerel Zincirler Buluşuyor" organizasyonunu bu yıl da gerçekleştirmeye devam edeceklerini söyleyen Aygün, perakende sektörüne özellikle önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Aygün, şöyle devam etti:
"Avrupa ülkelerinin çoğunda perakende sektörünü, 3-5 firma yönlendiriyor. Avrupa'dan Türkiye'ye gelen yabancı firmalar ülkemizde de böyle olacağını sandı. Fakat öngördükleri gibi olmadı. Türkiye'de organize yerel perakende, şu anda pazarın yarısına hakim. Uluslararası firmaların yüzde 30 civarında pazar hakimiyeti var.

Henüz organize olamamış bir o kadar da perakendecimiz var. Dolayısıyla TPF üyesi yerel gıda perakendecilerinin kendilerini geliştirmeleri, yenilemeleri ve sürdürülebilir şekilde rekabet edebilmeleri, bizlerin biteceğini düşünenler için sürpriz oldu. Bazı yabancı perakende firmalarının Türkiye'den çıkma kararları aldığını duyuyoruz."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52