Toz ilaç yasaklandı arılar kurtuldu

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, tarımda toz ilaç kullanımının bitmesiyle Türkiye'de arı ölümlerinin bittiğini söyledi.

Toz ilaç yasaklandı arılar kurtuldu
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, ''Tarımda toz ilaç kullanımından sulu ilaç kullanılmasına geçilmesiyle Türkiye'de arı ölümleri neredeyse bitti'' dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de geçmiş yıllarda tarım alanında toz ilacın çok sık kullanıldığını ve bu durumdan dolayı binlerce üreticinin arılarının zarar gördüğünü belirtti.

Geçmiş dönemlerde arı ölümlerinin kullanılan toz ilaçlar nedeniyle çok sık görüldüğünü ifade eden Yılmaz, ''Bu konuda yıllarca mücadele verdik, hakkımızı mahkemelerde aradık, sonunda toz ilaç kullanımını yasaklattırdık, bu nedenle de mutluyuz'' diye konuştu.
Türkiye'de bazı üreticiler tarafından geçmiş yıllarda başka ülkelerin yasakladığı tarım ilaçlarının kullandığını iddia eden Yılmaz, şunları kaydetti:
''Arıcılığın ve doğanın en büyük düşmanı maalesef tarım ilaçlarıdır. Bu ilaçlardan en çok zararlı olanı ise toz ilaçtı. Bizler arıcılar olarak yıllardır bu toz ilacın yasaklanması konusunda mücadele verdik. Çünkü arılarımız bilinçsizce kullanılan bu toz ilaçları nedeniyle ölüyordu. Toz ilaç tarımda kullanıldıktan kısa bir süre sonra uçuyor ve bu uçan tozlar her tarafı kirletiyordu. Doğal ortamda toz ilaçla temas eden arılarımız bu nedenle ölüyordu. Özellikle 2006 ile 2008 yılları arasında çok arı kayıplarımız oldu. Bu ölümlerin nedenini araştırdık. İlk olarak ölen arılarımızdan numuneler aldık. Aldığımız numunelerin hepsinde Avrupa'da yasaklamış bazı ilaçların maddelerine rastladık. Bunun ardından hemen ilgili bakanlık yetkilileri ve bu ilaç firmalarının temsilcileri ile bir araya gelerek bu ilaçların yasaklanmasını sağlandık. Bunun için de büyük uğraşlar verdik. Mahkemelerde hakkımızı aradık. Sonunda gülen taraf bizler olduk.''

''Kovan başı bal üretimi de artacak''
Toz ilaçların yasaklanmasıyla kovan başı bal üretiminin artacağına inandıklarını söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti:
''Son 2 yıldır başta ayçiçeği, fındık ve pamuk olmak üzere tüm ürünlerimizde bu toz ilaçların kullanılması yasaklandı. Zaten bu ilaçlar Avrupada da yasaklamıştı. Biz neden Avrupa'nın yasakladığı bu ilaçları kullanalım. Bize yazık değil mi? Bu anlamda ciddi sıkıntılarımız vardı. Artık bu konuda önemli adımlar atıldı. Şu anda tarımda toz ilaç kullanımından sulu ilaç kullanılmasına geçilmesiyle Türkiye'de arı ölümleri neredeyse bitti. Toz ilaç arıların baş belasıydı, bundan kurtulduğumuz için çok mutluyuz. Bu yasak kovan başı bal üretimimizin artmasına da neden olacak. Şu unutulmamalı ki tarım da, arı da, doğa da bizimdir. Biz hepsini birden koruyacağız. Yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Şu anda biz arıyı da kurtardık doğayı da. Hep birlikte bunun mutluluğunu yaşıyoruz.''

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52