Tarımsal üretim örtü altına kaydı

Antalya'da, açık alanda yapılan üretim olumsuz iklim koşulları nedeniyle yerini örtü altı üretime yani seracılığa bırakıyor.

Tarımsal üretim örtü altına kaydı
Narenciye üretiminde Türkiye'nin önde gelen illerinden Antalya'da, açık alanda yapılan üretim olumsuz iklim koşulları nedeniyle yerini örtü altı üretime yani seracılığa bırakıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Alanya İlçe Müdürlüğü verilerine göre Antalya bölgesinde, 2010 yılında 268 bin dekar alanda örtü altı üretim yapılırken 2013'te bu rakam 18 bin 996 bin dekar artarak 286 bin 996 dekara yükseldi. Aynı süre zarfında örtü altında yetişen ürün miktarı da 3 milyon 53 bin 313 tondan 3 milyon 198 bin 910 tona ulaştı.  

Verim ve kalite artıyor
Eskiden yılın belirli zamanlarında yetişen sebze ve meyvelerin çoğu, artık gelişen teknolojiyle seralarda daha erken hasat edilmeye başlandı. Seralarda ısıtma, sulama, havalandırma, gübreleme ve ilaçlamanın kontrollü bir şekilde yapılması tarımsal girdileri azalttığı kadar, verim yönünden de üreticiye avantaj sağlıyor. Son yıllarda bu avantajlarından dolayı Antalya'da örtü altı üretim giderek çoğalıyor.

Narenciyede ürün fazlalığı var
Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer, Alanya, Demre ve Kumluca'da sera ürünlerinin yüksek gelir getirdiği için üreticilerin örtü altı yetiştiriciliğe yöneldiğini söyledi. Tuncer, "Manavgat, Serik ve Aksu civarında ise daha önce pamuk dikilen alanlara narenciye dikilmeye başlandı. Tüm olumsuzluklara rağmen Antalya'da narenciye üretimi devam edecektir." dedi.  

Alanya'da üretim örtü altına kaydı
 Alanya'da da başta yapılaşma olmak üzere fırtına, don ve dolu, üreticileri son yıllarda örtü altı üretime yöneltti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü verilerine göre ilçede, 2012'de 15 bin 975 dekar açık alanda 33 bin 638 ton narenciye üretimi yapılırken, bir yıl sonra 2013'de açık alan üretimi 500 dekar düşerek 15 bin 457 dekara, rekolte ise 32 bin 493 tona indi. İlçede, buna paralel olarak örtü altı yetiştiriciliğinde son 3 yılda önemli oranda artış görüldü. 2010 yılında Alanya'da 21 bin dekar örtü altı alanda 256 bin 625 ton üretim yapılırken, 2013 yılında 21 bin 430 dekar alanda 256 bin 968 ton üretim gerçekleşti. Yılda İKİ Kez Hasat Yapılabiliyor

Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, bölgede olumsuz iklim koşullarından dolayı açık üretime sahip muz bahçelerinin de son zamanlarda örtü altına alınmaya başlandığını söyledi. Son yıllarda üretim alanlarının çoğunun örtü altına kayarak turfanda sebze yetiştiriciliği ve örtü altı muz üretiminin arttığını belirten Rüzgar, "Örtü altı sebzeciliğinde büyüme koşullarının daha iyi olmasından dolayı bölgemizde sezonda iki kez hasat yapılabiliyor. Örtü altında yetişen ürünlerin çoğu iç tüketimde kullanılırken, bir kısmı da başta Rusya olmak üzere yurt dışına ihraç ediliyor" dedi. Rüzgar, üreticiyi bilinçlendirmek amacıyla 'tarla okulu' eğitimlerinde, çiftçi ziyaretlerinde ve köy toplantılarında ürün kalitesinin ve verimin daha da artması için örtü altı üretimin önemini anlattıklarını söyledi.  

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2014, 00:05

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52