Tarımın yüzde 7'si Bursa'dan

Otomotiv ve tekstil kenti Bursa, tarımsal üretim kapasitesiyle de diğer illere fark atıyor.

Tarımın yüzde 7'si Bursa'dan
365 bin hektarlık tarım arazisine sahip olan kent, Türkiye tarımsal üretiminin yüzde 7’sini gerçekleştiriyor. Şehir, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yıllık 5 milyar TL’lik destekleme yardımından ise 70 milyon TL pay alıyor. Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre, 365 bin hektarlık tarım arazisine sahip Bursa’da yaklaşık 160 bin büyükbaş hayvan varlığı bulunuyor. 40 bin kayıtlı çiftçi, 360 tarımsal kooperatif, 30 üretici birliği 4 milyar lira tarımsal üretim değeri oluşturuyor.

Bursa, ülke ortalamasının üzerinde gerçekleşen tarım verimliliği ile Türkiye tarımsal üretiminin yüzde 7’sini karşılıyor. Bu varlığa karşılık ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bursa'ya her yıl ortalama 70 milyon lira tarımsal destek veriyor. Bu rakam, Türkiye genelinde verilen 5 milyar TL destekleme tutarının yüzde 1.5'una tekabül ediyor.

Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Murat Demirkıran, tarımsal desteklemelerde yapılan değişikliklere uyumlu olarak 2003-2010 döneminde Bursa'ya toplam 400 milyon liranın üzerinde kaynak aktarıldığını söyledi. Demirkıran, “Ulaşım avantajlarının yanı sıra pazara sunum olanakları ve tarımsal sanayi yatırımlarının yoğunluğu açısından ülke genelinde önemli bir yere sahip olan Bursa, aynı zamanda, zeytin, şeftali, armut, kestane ve çilek gibi ürünleriyle de önemli ihracat olanaklarına sahip.” dedi.

Bursa’nın tarımsal desteklemelerden istifade oranını arttırmak istediklerini belirten Demirkıran, üreticileri desteklemeler konusunda bilgilendireceklerini vurguladı. Demirkıran, Dağ-Der Yardımlaşma ve Kültür Derneği’nin organizasyonu ile ilk olarak Büyükorhan Burunca Köyü Derneği’nde 60 köy dernek temsilcisi ile 150 üreticiye bilgi verdiklerini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52