"Sarı altın" hasadı buruk başladı

Çukurova yöresinde "sarı altın" olarak bilinen ayçiçeği hasadı, rekolte kaybı nedeniyle buruk başladı.

Türkiye'nin ihtiyacı olan yağlık ürünler içinde önemli bir yere sahip olan ve Çukurova yöresinde "sarı altın" olarak bilinen ayçiçeği hasadının, olumsuz hava koşulları sonucu rekolte kaybı nedeniyle buruk başladığı bildirildi. Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yağlık ürünlerden olan ayçiçeğini, Çukurova'daki üreticilerin düşük maliyeti ve yüksek fiyatıyla son yıllarda yoğun olarak tercih ettiğini söyledi.

Yörede "sarı altın" olarak adlandırılan ve bir haftadır hasadına başlanan ayçiçeğinin, ekili olduğu alanın geçtiğimiz yıla oranla yüzde 25 artarak 500 bin dekara çıktığını belirten Tezcan, ancak rekoltede beklenen artışın olmayacağını ifade etti.

Tezcan, geçen yıl ki rekoltenin 120 bin ton civarında olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'nin yemeklik yağ ihtiyacına sağladığı katkı nedeniyle stratejik ürünler arasında yer alan ayçiçeğinde bu yıl, Temmuzun ilk günlerinde çok şiddetli poyraz nedeniyle rekolte kaybı oldu. Ekim alanları yüzde 25 artmasına karşın rekolte geçen yıl ki rekoltenin altına bile düşebilir veya aynı oranda olabilir" dedi. Ayçiçeğinin geçen yıl ki gibi üreticinin yüzünü güldürmeyeceğini belirten Tezcan, şunları kaydetti: "Üreticinin bu yıl ayçiçeğinde büyük kaybı olacak. Hasadı buruk başlayan ürünün kilosu tüccara 1,15 TL ve 1,20 TL arasında satılıyor.  Rekolte, ancak ekim maliyetini karşılayacak. Türkiye'nin yağlı tohum ihtiyacı fazla olduğu için olumsuz hava koşullarına rağmen bu ürünün ekimi ülke genelinde olduğu gibi yörede de artış gösterebilir."

Ayçiçeği hak ettiği yeri alamıyor
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen de bütün çabalara rağmen ayçiçeğinin Çukurova'da hak ettiği yeri alamadığını söyledi.
Ayçiçeğinin, soya ile birlikte ekim alanının artırılması gereken en önemli ürün olduğuna dikkati çeken Girmen, "Devletin, ayçiçeğinde yönlendirici politikalarının daha etkin hale getirilmesi gerekir" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52