Kalorisiz ‘şeker otu’ ekti

Dünyada yapay tatlandırıcıların tahtını sarsan ve şeker otu olarak bilinen stevia bitkisi Türkiye de ilk kez Grow Fide tarafından üretildi.

Kalorisiz ‘şeker otu’ ekti

Başta gıda olmak üzere, sanayinin pek çok alanında yapay tatlandırıcılar kullanılıyor. Mısır ve benzeri bitkilerden elde edilen yapay tatlandırıcılar insan sağlığı açısından güvenli bulunmuyor. Şeker otu olarak dünyada anılan stevia bitkisi, doğal yapısı nedeniyle artık yapay tatlandırıcılar yerine kullanılıyor. Kuru yapraklarının, şekerden 30 kat daha tatlı olmasına rağmen sıfır kaloriye sahip olan şeker otu, Türkiye'de ilk kez Grow Fide tarafından Antalya'da üretildi. Grow Fide Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ünal, stevia bitkisini üretme çalışmalarını KOBİDEN okurları için anlattı.

Türkiye'de şeker otu bitkisinin ilk üretiminin Antalya'nın Pınarlı bölgesinde 110 dönüm alanda kurulu Grow Fide'nin tesislerinde gerçekleştiğini söyleyen Hasan Ünal, şeker otu üretme fikrinin Eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'den çıktığını kaydetti. Temizel'in bir takım bitkilerden çıkardığı yağların hem kimya sanayisinde hem de ilaç sanayisinde kullanıldığını anlatan Ünal, "Tüm dünya bu sektörü incelerken Temizel şeker otunun değerini görmüş. Bu ürünün gelecek vaad etmesiyle fidelerini bizim üretmemizi istedi. Biz de 2010 yılında şeker otu üretmek için denemelere başladık. Ama 2 yıl deneme çalışmalarımız başarısızlıkla sonuçlandı. Hatta ikinci denememizde üretimin çok büyük boyutta yapılmasını planladık ve 1 milyon tohum ektik. Fakat başarılı olamadık, beceremedik. O zamanlar üretim koşullarını bilmiyorduk" dedi.

1 milyon tohumla yapılan ilk denemenin yarattığı hayal kırıklığına rağmen bu yıl gerçekleştirilen ikinci denemede tohumları filizlendirmeyi başardıklarını ifade eden Ünal, üretim seralarında 60 bin şeker otu bitkisi bulunduğunu, 30 bin civarında bitkinin dağıtımını yaptıklarını belirtti.

Şeker otundan elde edilen tatlandırıcının, hammaddesi benzoik sülfinit olan ve içki, şekerleme, ilaç, diş macunu gibi ürünlere tat vermek için kullanılan sakarine ikame bir ürün olduğunu anlatan Ünal, sözlerine şöyle devam etti: "Şeker otunun bugün dünyadaki ticaret hacmi 2 milyar dolar civarında. Gelecek 5 yıl içinde şeker otu kaynaklı tatlandırıcıların yaratacağı pazar için 10 milyar dolarlık bir ticaret hacmi öngörüsü yapılıyor. Sanayi şeker yerine tatlandırıcı kullanıyor. Tatlandırıcılar da mısırdan ve benzeri şeylerden yapılmaya başlandı. Bu da insan sağlına zararlı olmaya başladı. Doğal tatlandırıcılar meyve sularından, gazlı içeceklere, çikolata, bisküvi, pasta ve keklere kadar uzanan her türlü tatlıda ve bir çok gıda ürününde kullanıldığını veya kullanılma potansiyeline sahip. Asıl hedefimiz şeker otunu üretip sanayiye kazandırmak. Şeker otundan konsantre üretmeyi planlıyoruz. Sıvı, ot, tablet olarak da üretilecek. Bu ürün şekerin ve yapay tatlandırıcıların yerine geçerek sağlıklı ve güvenilir şekilde tatlı tüketmeye başlayacağız."
Duygu Şahin Durmaz - Dünya

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52