2023'te tarımsal ihracat 50 milyar doları bulur

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarım ihracatında çıtayı yükseğe koydu. Hedeflenen ihracat rakamı iştah kabartıyor...

2023'te tarımsal ihracat 50 milyar doları bulur
Gıdavitrini - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’nin 2023 yılı için ortaya koyduğu 40 milyar dolarlık tarımsal ihracat rakamını rahatça yakalayacağını belirterek, “Ben bunun 50 milyar dolara ulaşacağına inanıyorum” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Malatya'ya gitti, Valiliği ziyaret etti. Bakan Eker, burada yaptığı açıklamada, yaz dönemlerinin büyük bölümünü sahada çalışarak geçirdiklerini, paydaş sektörlerin temsilcileriyle bir araya gelerek illerde eylem ve uygulama planı oluşturduklarını belirtti.

Malatya'nın tarım potansiyeli olan bir kent olduğunu ifade eden Bakan Eker, fakat kentteki tek çeşitli, mono tarım yerine polikültür tarımın yapılması gerektiğini vurgulayarak, ''Malatya önemli bir tarım potansiyeline sahip. Meyvecilik potansiyeli var ama tek ürün üzerine yoğunlaşmış. Bütün ekonomiyi tek ürün üzerine bağlarsak riski artırırız. Bunu mutlaka çeşitlendirmemiz lazım'' diye konuştu.

Bakan Eker, Valiliğin ardından Malatya Belediyesi'ni ziyaret etti. Malatya'nın yapılan çalışmalarla her geçen gün büyüyen bir kent olduğunu ifade eden Bakan Eker, Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ı çalışmalarından dolayı tebrik etti.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Eker, uygulamaya koydukları projelerle Türkiye'nin tarımsal varlığının her gün biraz daha iyi noktalara taşındığını ancak daha kat edecek yolları bulunduğunu söyledi. Avrupa ülkeleri içinde tarımsal hasıla bakımından Türkiye'nin birinci ülke olduğunu vurgulayan Bakan Eker, Fransa, İtalya ve İspanya'nın Türkiye'nin gerisinde kaldığını dile getirdi. 198 dünya ülkesi arasında da Türkiye'nin 7. sırada olduğunu ifade eden Bakan Eker, Türkiye'nin önündeki ülkelerin alan itibariyle 10-12 kat daha büyük olduğunu, bu ülkeler arasında nüfusu milyarları bulan Çin, Amerika ve Brezilya'nın yer aldığını söyledi.

Tarım ürünleri ihracatının 2023 yılında 40 milyar dolar olarak hedeflendiğini belirten Bakan Eker, ''Ben bunun çok rahat 50 milyar dolara ulaşacağına inanıyorum'' dedi. Türkiye'nin aynı tarımsal alan üzerinde, önceki yıllara göre 40 milyar dolar daha fazla tarım hasılası olduğunu kaydeden Bakan Eker, şöyle devam etti: ''Peki nasıl oldu bu. Türkiye bizim dönemimizde bir strateji belgesi hazırladı. 'Türkiye tarım ülkesi' denmiş ama 2006 yılına kadar Türkiye bir Tarım Kanunu'na sahip değildi. Cumhuriyet 1923'te kurulmuş, Türkiye'nin Tarım Çerçeve Kanunu 2006'da çıktı ve biz çıkardık. Tarımdaki hedeflerimizi, tarımdaki kavramları o çerçeve kanun içinde belirtiyoruz. Tarımla ilgili tarifler o kanun içerisinde yer alıyor. Eğer o kanunun yoksa doğru, rasyonel, sürdürülebilir politikanız oluşmaz.''

Eskiden, kara düzen, atadan kalma yöntemlerle tarımın yapıldığını, şimdi ise yaptıkları çalışmayla nereye hangi ürünün dikilmesi noktasında bir düzen kurduklarını ifade eden Bakan Eker, ''Bu, Türkiye tarım arazilerinin emarını çekmektir. Milim milim içinde ne var ne yok bunu biliyoruz. Tarımsal desteklemelerimizi bununla ilişkilendirdik'' dedi. Malatya'da 425 bin hektar arazi bulunduğunu ancak bunun 200 bin hektarının kayıtlı olduğunu dile getiren Bakan Eker, kayıt dışılığın büyük bir sorun olduğunu söyledi.

Bakan Eker, kayıt dışı tarımın da devletin verdiği desteklerden istifade edemediğini belirtti. Amerika'daki kuraklık nedeniyle buğday fiyatlarındaki artışa da değinen Bakan Eker, tarımın tabiat olaylarıyla çok ilişkili olduğunu vurguladı. Bakan Eker, bu nedenle kentlerde tek çeşit tarım yerine çeşitlendirilme yapılmasının önemine dikkati çekti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52