Mısır üretiminde yüzde yüz artış

Türkiye'nin 10 yıl önce yılda 2 milyon 100 ton olan mısır üretimi yüzde yüz artışla 4 milyon 200 bin tona çıktı.

Mısır üretiminde yüzde yüz artış
Gıdavitrini - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlığın mısır üretimini artırmak için yaptığı çalışmalar meyvesini vermeye başladı. 10 yıl önce 2 milyon 100 ton mısır üreterek yıllık ihtiyacının yüzde 66'sını karşılayabilen Türkiye, alınan önlemler sayesinde yıllık 4 milyon 200 bin üretimle ihtiyacının yüzde 92'sini karşılar hale geldi.

Mısır ekim alanlarının sadece yüzde 5 artmasına karşın, üretiminin ikiye katlanmasında, sertifikalı tohum kullanımı, sulama şeklinin değiştirilmesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği teşviklerle uygulanan genel tarım politikaları etkili oldu.

2002 yılında Türkiye'nin mısır ithalatı 1 milyon 790 bin ton iken, 2011 yılında 378 bin tona kadar düştü. Üretimin bu şekilde devam etmesi halinde Türkiye, yakın bir gelecekte yüzde 8'lik ithalatı da bitirerek mısır ihraç eder konuma yükselecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca mısırda fark ödemesi kapsamında, üreticilere kilogram başına 4 kuruş destek ödemesi sağlanıyor. Ayrıca dekar başına mazot ve gübre için 3,75 lira, toprak analizi için de 2,5 lira destek veriliyor. 2004 yılında 57 milyon lira olan prim ödemeleri ise 6 yıl içerisinde yıllık 181 milyon lira seviyesine ulaştı.

Yurt içinde tüketilen 5 milyon ton mısırın yaklaşık yüzde 75'i yem sanayinde, yüzde 15'i nişasta, glikoz ve yağ sektöründe, yüzde 22'si taze olarak yüzde 6'sı yöresel kullanım, yüzde 2'si diğer kullanım şekillerinde tüketiliyor.

Türkiye'de bütün tarımsal ürünlerde olduğu gibi mısırda da genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) tohum kullanılmıyor.

 

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hijyen, Mısır, Tohum

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52