Mısır üreticisine randevulu sistem engeli

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yuvuz Tezcan, 'mısır alımı için bu yıl başlatılan randevu sisteminin üreticiyi zor durumda bırakıyor' dedi.

Mısır üreticisine randevulu sistem engeli
Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yuvuz Tezcan, bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıklamış oluğu mısır alım fiyatının üreticinin yüzünü güldürdüğünü, ancak TMO'nun mısır alımı için bu yıl başlatılan randevu sisteminin üreticiyi zor durumda bıraktığını söyledi.Tezcan, yaptığı açıklamada, Çukurova yöresinde geçen yıl 792 bin 289 dekar olan mısır ekim alanının bu yıl 1 milyon 136 bin 81 dekara çıktığını yüze 30'luk bir artış olduğunu kaydetti. Tezcan hem ekim alanlarının girdi maliyeti ve üretimi çok zahmetli olan pamuktan kaçan üreticinin mısıra sığınmasından dolayı arttığını belirterek, "1985'e kadar yörede 'beyaz altın' olarak nitelendirilen pamuk Çukurova'nın ana ürünüydü ancak bu tarihten sonra yerini mısıra bıraktı. Türkiye'de mısır üretiminin üçte birinin Çukurova'dan karşılanıyor. Geçen yıl 4 milyon 600 bin tonun üzerinde olan rekoltenin bu yıl 5,5 milyon tonu aşmasını bekleniyor. Hem ekim alanlarındaki artış hem de havanın çok olumlu gitmesinden dolayı mısır rekoltesinde bu yıl yüzde 10 ila 15 arasında bir artış bekliyoruz" dedi.

Tezcan, Çukorova'da birinci ürün mısırın hasadının yer yer başladığını TMO'nun açıkladığı ton başına 640 lira fiyatında üreticinin yüzünü güldürdüğüne dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Devlet şu anda dane mısırın kilogramına 4 kuruş destek veriyor. Ortalama 1 ton ürün düşünüldüğünde 40 lira destek sağlanıyor. Mısır alım fiyatının bayramdan önce açıklanması üreticiyi memnun etti. Ürün fiyatında dalgalanmaları önledi. Birinci ürün mısır alım fiyatının ton başına 640 lira olması üretici açısından çok sevindirici bir gelişme. Ton başına 56 lira prim desteği de sağlanıyor. Bu gelişme, mısır üreticisinin serbest piyasada boğulmasını önlemiş oldu. TMO'ya satış için beklemek istemeyen üretici, mısırı serbest piyasada kilosu 59-60 kuruştan satabilecek. Alım fiyatı açıklanmadan önce mısırın serbest piyasadaki kilo fiyatı 55-56 kuruş civarındaydı. Mısır üreticisinin mağdur edilmemiş olmasından dolayı yetkililere teşekkür ederiz. Çukurova'daki mısır üretiminde ise geçen yıla göre yüzde 10-15'lik artış var. Dekarda ortalama bin 250 kilogram ürün alınıyor."

TMO'nun alım yaparken kuyruklarını önlemek ve depoları boşaltıp alım yapmak için bu yıl randevulu sisteme geçtiğini anımsatan Tezcan, "TMO'nun açıkladığı alım fiyatı çok iyi ancak bu yıl randevulu sisteme geçtiği için üretici hasat ettiği mısırını hemen TMO'ya vermiyor. Bu sistem başka yöreler için uygun ama bizim bura için uygun değil. Çünkü üretici hemen hemen aynı zamanda hasat yapıyor. Bu nedenle TMO'ya aynı zamanda götürmek zorunda kalıyor. Götüremediği zamanda serbest piyasaya satmak zorunda kalıyor ki onlarda fiyatını 59-60 hatta daha aşağı fiyattan almak istiyor. Bu nedenle TMO'nun randevu sistemini gözden geçirmesi gerekiyor. Sanırım TMO'nun depo sorunu var bunu yeni depolar ortaya koyarak çözmek gerekiyor. Aksi taktirde çiftçi ürününü ucuza satmak zorunda kalacak" diye konuştu.
Tezcan, 2008’de 1 milyon 36 bin 626 ton, 2009’da 894 bin 99 ton, 2010’da 748 bin 160 ton, 2011’de 760 bin 744 ton, 2012’de 682 bin 462 ton mısır üretiminin yapıldığını hatırlattı.
iha.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52