Makarnalık buğdayda sıkıntı mı var?

TMO, Türkiye'nin üretim ve tüketim miktarına bağlı olarak piyasalarda makarnalık buğday temininde herhangi bir sıkıntı bulunmadığını açıkladı.

Makarnalık buğdayda sıkıntı mı var?
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'dan yapılan yazılı açıklamada, bazı yayın organlarında makarnalık (durum) buğdayı üretiminde sıkıntı olduğu yönünde piyasa bozucu spekülatif haberler yer aldığı belirtilerek, Türkiye'nin dünya makarna ihracatında İtalya'nın ardından ikinci sırada, bulgur ihracatında ise birinci sırada yer aldığı ifade edildi.

Türkiye'nin makarna ve bulgur ihracatının sürekli artış gösterdiği vurgulanan açıklamada, ihracat karşılığında zaman zaman yurt dışından makarnalık buğday ithal edilerek işlendiği ve mamul madde halinde tekrar ihraç edildiği bildirildi. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre, 2012'deki 3,3 milyon ton makarnalık buğday üretiminin, 2013 yılında 770 bin ton artışla 4,07 milyon ton gerçekleşmesi beklendiği anımsatılarak, Türkiye'nin iç tüketimi ve ihracat dahil 3,2 milyon ton civarında makarnalık buğday ihtiyacı olduğu aktarıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Üretimimiz, tüketimimizi fazlasıyla karşılayacak seviyededir. TMO'nun bu yıl ekmeklik buğday müdahale alım fiyatı 720 lira/ton, makarnalık buğday müdahale alım fiyatı 765 lira/ton, yüksek kaliteli makarnalık buğdayların müdahale alım fiyatı da 788 lira/ton olarak belirlendi. Bu uygulamalarla TMO buğday üretimini teşvik ediyor. TMO stoklarında 413 bin ton makarnalık buğday bulunuyor. Bazı basın organlarında yer alan makarnalık buğday üretiminde sıkıntı olduğu yönündeki spekülatif mahiyetli haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Makarna ve bulgur sektörü temsilcileriyle görüşmelerde de Türkiye'nin üretim ve tüketim miktarına bağlı olarak piyasalarda durum buğdayı temininde herhangi bir sıkıntı bulunmadığı teyit edilmiştir. Kuruluşumuzca iç ve dış piyasalar yakından izlemekte olup, gerektiğinde uygulamaya konulacak tedbirlerle spekülatif hareketlere izin verilmeyecektir."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52