Karaçatlak üzümünü nesilden nesile aktarıyor

Zonguldak'ta yaşayan Temürlenk ailesi, yok olmaya yüz tutan karaçatlak üzümünü üç nesildir üretmeye devam ediyor.

Karaçatlak üzümünü nesilden nesile aktarıyor
Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde yaşayan Temürlenk ailesi, yok olmaya yüz tutan karaçatlak üzümünü üç nesildir üretmeye devam ediyor. Sabırlı köyünde üzüm yetiştiren Muharrem Temürlenk, 150 yıl önce üzüm bahçesinin dedesi tarafından oluşturulduğunu söyledi.

Üç nesildir üzüm yetiştirdiklerini ifade eden Temürlenk, "Yüz yıl önce dedem 2 dönüm tarlaya üzüm dikmiş, Alaplı'da, özelikle Sabırlı köyündeki her bahçede üzüm bağları varmış, karaçatlak üzümü, Türkiye'nin birçok bölgesine atlarla satılmak için götürülürmüş ancak 1980'li yıllarda bu işi yapan kimse kalmadı. Biz ise atalarımızdan yadigar kaldığı için üzüm yetiştiriciliğine devam ediyoruz. Üç nesildir karaçatlak üzümü yetiştiriyoruz. Benden sonra çocuklarım ve torunlarım devam edecek" diye konuştu.

Karaçatlak üzümü yetiştirmenin zor ve sürekli ilgi istediğine dikkati çeken Temürlenk, "Her yıl üzümün ilaçlamasını ve bakımını yapıyoruz. Pazarda çok aranan bir meyvedir. Kilogramı 5 liradan satılıyor. Biz pazarını oluşturamadığımız için sadece manavlara veriyoruz. Kış mevsiminde ilçemizde en çok aranan meyve karaçatlaktır. Tadı da çok güzeldir" ifadesini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52