İşkur fındık bahçesinde çocuk işçi arayacak

Hasat döneminde fındık bahçeleri İş-Kur tarafından denetlenecek. 16 yaşından küçük çocuk çalıştırıldığının ortaya çıkması halinde bahçe sahiplerine ağır cezalar geliyor.

İşkur fındık bahçesinde çocuk işçi arayacak

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, bu yıl hasat döneminde fındık bahçelerinin İş-Kur tarafından denetleneceğini ve 16 yaşından küçük çocuk çalıştırıldığının ortaya çıkması halinde bahçe sahiplerinin ağır para cezası ile karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Necat Avcı, yaptığı açıklamada, her yıl fındık toplamak üzere Adana, Adıyaman, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinden gelen geçici fındık işçilerinin yanlarında 16 yaşından küçük çocuk getirerek hasat döneminde çalıştırdığına ilişkin bilgiler olduğunu hatırlattı. Çocuk işçi çalıştırılmasının yasal olmadığını hatırlatan Avcı, "Çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması amacıyla bu yıl ciddi bir çalışma gerçekleştirilecek. Bahçeler hasat döneminde denetlenecek. Fındık toplama işlerinde 16 yaşın altındaki çocukların çalıştırıldığı ortaya çıkarsa, ilk etapta bin 270 lira para cezası kesilecek. Dolayısıyla bahçe sahipleri ağır para cezası ödememek için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden her yıl fındık toplamak amacıyla Ordu'ya gelen vatandaşlarla anlaşma yaparken çocuk işçi olmamasına dikkat etmelidirler" dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden işçi talepleri almaya başladıklarını da belirten Avcı, "Geçen yıl 2 bin 500 kişi Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Ordu'ya fındık işçiliği yapmak amacıyla geldi. Bu yıl ise bu sayısı 3 bini bulabilir" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52