Zincir balık restoranları geliyor

Tarihi Eminönü balık ekmekleri, zincir balık ekmek restoranlarına girdi. Türk balıkçıları, birer birer balık ekmek zincir restoranı açmaya başladı.

Zincir balık restoranları geliyor

Eminönü’nün teknelerde satılan tarihi balık ekmekleri, zincir balık ekmek restoranlarına girdi. Daha önce Almanya’nın en eski balık fast-food restoranı Nordsee 2009’da Türkiye  pazarına girmiş, ancak Türk insanının balık yeme alışkanlıklarına uyamadığı için pazardan çıkmıştı.

Bunun üzerine pazarda boşluğu gören Türk balıkçıları, yeniden pazara çıktı, birer birer balık ekmek zincir restoranı açmaya başladı. Dardanel’in, Dardenia markasıyla İstanbul’da 4 şubesi var. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, gelecek 5 yıl boyunca her yıl 10 “Dardenia” açmayı planladıklarını söyledi. Sagun Group’un fast food balık ekmek markası Fish-Box. Şirket, ilk şubesini Samandıra’daki merkezinde kurdu. Balık ekmek, salata ve helvadan oluşan menüyü 5.90 liraya satacak. Şirket, ilk yılsonunda franchise ile 30 şubeye ulaşmayı hedefliyor. Ankara merkezli MyFish’in şu anda 4 şubesi var ve yurtiçi ve yurtdışında franchise ile yeni mağazalar açarak 2015’de 10 restorana ulaşmayı hedefliyor.

Afrikalılar, Türklerden daha fazla balık tüketiyor Türkiye’de kişi başı yıllık balık tüketimi dünyadaki diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında hala istenilen boyutta değil. Japonya’da yıllık kişi başına balık tüketimi 70 kg, İzlanda’da 90 kg, Afrika’da 8.3 kg. iken Türkiye’de sadece 8 kg. Dünya genelinde tüketim ortalaması 17 kg. Diğer yandan 2012’de Türkiye’de kişi başına yıllık kırmızı et tüketimi 45 kilogram ve tavuk tüketimi 25 kilogram iken balıkta bu rakamın 8 kilogram’da kalmasını Türk balıkçıkları, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke için bu miktarın oldukça düşük olduğunu ve balığın sofralarda hak ettiği yere ulaşamadığını ifade ediyor. Balıkçılar, bu durumun nedeni ve sektörün eksiklikleri olarak, yemek alışkanlıkları, güvenli marka eksikliği ve tanıtım yetersizliğini gösteriyor.
dunya.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52