Fındıkta sözleşmeli tarım dönemi

Türkiye'de fındık tarımında ilk defa fındık üreticileri birliği ile ihracatçı kuruluş arasında sözleşmeli tarım anlaşması imzalandı.

Fındıkta sözleşmeli tarım dönemi

Giresun Keşap Fındık Üreticileri Birliği ile Noor Fındık Sanayi Ticaret Limited Şirketi arasında bir restoranda imzalanan anlaşma ile ilgili törende konuşan Giresun Ziraat Odası Başkanı ve Proje Koordinatörü Özer Akbaşlı, Türkiye'de fındık üreticileri olarak yıllardır sektör paydaşları arasında sözleşme yapılması için mücadele vermelerine rağmen bugüne kadar bunun gerçekleşemediğini, bu durumun Türk fındığı açısından birçok olumsuzluğa yol açtığını söyledi.

Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, ilgili şirket ile 3+2 yıl olmak üzere 5 yıllık sözleşmeli tarım anlaşması yaptıklarını belirtti.

Şahin, anlaşma kapsamında şirketin, Keşap Fındık Üreticileri Birliği'ne üye iyi tarım kriterlerine uygun üretim yapan 75 çiftçiye dağıtılmak üzere 50 bin lira avans verdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Verilen avans hasat öncesinde çiftçiye dağıtılacak ve daha sonra ürün teslimlerinde çiftçiden geri alınacak. İyi tarım kriterlerindeki üretimde yıllık yaklaşık bin tona ulaşmayı hedefliyoruz. Alım merkezi Keşap ilçesinde açılacak ve bu merkez kalite alım değerlerinde olacak. Fındık alımında randıman esas alınacak ve her randıman kuruşu kuruşuna hesaplanarak çiftçiye yansıtılacak. Bunun üzerinden de yüzde 4 olarak çiftçiye gelir sağlanacak. Noor Fındık'ı her anlamda yanımızda görmemiz ekonomik açıdan çok önemli.''

Noor Fındık Genel Müdürü Melih Başkan ise fındık hasadında çalışan herkesin daha iyi bir gelir elde edebilmesi ve refah içinde yaşayabilmesi için sözleşmeli tarım anlaşması yaptıklarını vurgulayarak, ''Yaptığımız bu anlaşmada amaç, bizim müşterilerimize sattığımız fındıkların gelirinin paylaşılması esasıdır. Şimdiye kadar bunun hiçbir şekilde yapılmamış olması bizi üzüyor. 75 kişiyle başladığımız bu çalışmanın 750, 7 bin 500, 75 bin gibi rakamlara ulaşmasını umut ediyorum'' dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52