Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, fındık üretim ve ihracatında bir numara olan Türkiyede üretim alanlarındaki verimliliğin azaldığını ve ihtiyacı karşılayamaz boyuta vardığını söyledi. Türkiyede 700 bin hektarı aşkın alanda fındık üretimi yapıldığını hatırlatan Sebahattin Arslantürk, Üretim alanları arttı ancak verim ve kalitede büyük bir düşüş yaşanıyor. Bundan 20-30 yıl önce dekarından 150-200 kilo fındık alınan alanlardan son yıllarda 70-80 kilo ürün alınabiliyor dedi.
Dünya fındık üretim ve ihracatının yüzde 75ini elinde bulunduran Türkiyenin son yıllarda sattığı fındığın arttığına dikkat çeken Sebahattin Arslantürk, şunları söyledi:
31 Ağustosta sona eren 2012-2013 ihraç sezonunda dışarıya sattığımız fındık miktarı 300 bin ton içi, yani 600 bin ton kabukluyu aştı. İç piyasada da 150 bin tona yakın fındık tüketimine ulaşıldı. Bu da 750 bin ton civarında bir fındığın tüketim sahasının hazır olması demektir ancak son yılların ortalaması 600 bin ton civarındadır. Bu da acilen verim ve kaliteyi artırmamız gerektiğini göstermektedir.
Dünyada fındık üreten diğer ülkelerde verim miktarının dekarda 200 kilonun üzerinde olduğunu, Türkiyede ise bunun yarısına bile ulaşılamadığını bildiren UFK Başkanı Arslantürk, Üreticilerin modern tarım uygulamalarına hızlı bir şekilde geçirilmesi gerekir. Bizim bundan sonra modern tarım uygulamalarına geçip makine ile tarım yapmamız gerekiyor. Arazilerdeki fındık bahçeleri 100 yaşına gelmiş neredeyse, buralarda yenileme çalışmaları yapıp önümüzdeki 10 yıla ciddi bir proje koymamız gerekiyor. Artık dünyada tüketim her geçen gün daha fazlalaşacak gibi gözüküyor. Tüketimin karşısında üretimi de artırmamız lazım. Bu aynı zamanda verimliliği de ön plana getirecektir. Üreticinin elindeki fındığın değeri de artacaktır. Her açıdan baktığımız zaman bize her türlü yararı olacaktır. El ele verip güç birliği oluşturarak üretimi kısa zamanda daha iyi bir noktaya taşıyacak altyapının oluşturulması için elimizden gelenin fazlasını yapmamız gerekir. Fındığın görünen aydın geleceğini kurtarmak için gerekeni yapmamız gerekiyor şeklinde konuştu.
Üniversitelerle ortak çalışma yaparak üreticileri bilgilendireceklerini dile getiren Arslantürk, Bölgelerde üreticileri kapsayacak, hem fındık bahçesinin yenilenmesinin nasıl yapılacağı hem üretimde verimlilik artışının nasıl sağlanacağı konusunda bölgelerdeki üniversitelerle ortak bir çalışma yapıp önümüzdeki günlerde devreye alacağız. Fındıkta verimin artması için bu tür projeler uygulamaya devam edeceğiz ifadelerini kullandı.
Üreticinin fındığı piyasaya ihtiyacı olduğu kadar götürmesi gerektiğinin altını çizen Arslantürk, Sezona daha yeni başladık. Bu günlerde oluşmuş üreticinin beklediği fiyat seviyelerinde zaten bu demek değildir ki, bugünkü fiyat yarın daha iyi bir noktaya taşınmayacaktır. Burada üretici üzerine düşen görevi mutlaka yerine getirmelidir. Piyasaya ürününü ihtiyacı olduğu kadar arz etmeli, emanete bırakmamalıdır. Biz fındıkta verimin artması, üreticinin daha da kazanması için elimizden gelengayreti göstereceğiz diye konuştu.
iha.com.tr
Fındığı bekleyen büyük tehlike!
UFK Başkanı Sebahattin Arslantürk, Türkiyede fındık üretim alanlarının ihtiyacı karşılayamaz boyuta vardığını söyledi.
YORUM EKLE
1
Türkiye'nin en küçük "domates ağası"
2
"Nasıl Bir Buğday" sorusuna cevap aradılar
3
Kurutmalık biber ve patlıcan sezonu başladı
4
Domates üreticisine "tehditle senet" iddiası!
5
Sırbistan Türk balığı yemek istiyor
6
Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler
7
"Yunan yoğurdu"na Bakan Şimşek'ten tebrik!
8
İki bakanlığa "gıda takviyesi" için ağır suçlama
9
İstanbul Helal Expo kapılarını açtı
10
Antep fıstığı fiyatları yüzde 50 arttı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:39
GÜNEŞ
07:03
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
16:05
AKŞAM
18:39
YATSI
19:58