Eksi 40 derecede buğday yetişecek

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, sıfırın altında 40 dereceye karşı dayanıklı Ukrayna'dan getirilen buğdaylık tohumların deneme ekimi başarıyla sonuçlandı.

Eksi 40 derecede buğday yetişecek
Sarıkamış Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Yalçın, müdürlük olarak Ukrayna'dan getirtilen kılçıksız krasunia odeska ve kılçıklı syrena odeska adlı iki tip tohumluk buğdayın, bölgede tarımsal verimliliği artırmak amacıyla Yayıklı köyünde 6 ay önce ekiminin yapıldığını söyledi.

Sert iklimin yaşandığı bölgede bu tip dayanıklı tohumlardan daha çok verim alınması amacıyla yapılan güz ekiminin başarılı sonuç verdiğini belirten Yalçın, "Güzlük olarak ekmiş olduğumuz tohumumuz şu anda yeşerdi ve takip ediyoruz. İki çeşit tohum ekmiştik. Bölgeye çok uygun tohumlar. Rusya'da aynı rakımda ve aynı iklimde çok rahat yetişiyor. Bu tohumun burada çok yüksek verimi olacağını düşünüyoruz. Şu anda dekar başına 150 kilogram buğday alınıyor, bu tohumlardan ise biz 750 kilograma kadar verim bekliyoruz. Burada ekim yapan çiftçilerimiz depolarında bulunan normal buğday tohumu kullanıyor. Biz bu tohumlarla yeni tohum kullanılmasını sağlamak, onlara bu işi göstermek, hem de yeni bir buğday çeşidinin bu bölgeye girmesini sağlamak için böyle bir deneme yaptık, takip edeceğiz" şeklinde konuştu.

Yalçın, nem oranının yüzde 13-15 civarında olan tohumlardan verim alındığı takdirde çiftçilerin hasat zamanında yüzde 500 ürünlerini artırmış olacağını sözlerine ekledi.

Tarlasına deneme ekimi yapılan Yayıklı köyü çiftçilerinden Sunay Akbulak ise güzün ekilen Ukrayna tohumlarının yaklaşık 6 ay kar altında kaldıktan sonra yeşermesinin kendilerini mutlu ettiğini vurguladı. Akbulak, tarlasında 10 dekarlık alanda ekilen tohumlardan hasat zamanı büyük verim beklediğini ifade ederek, "Son baharda Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün Ukrayna'dan getirttiği tohumları ekmiştik. Şu an itibarıyla 8-10 santimetre uzunluğunda yeşerdi. Bundan sonraki süreçte takip ediyoruz, verimli olduğu sürece getirtip bu bölgede yaygınlaştıracağız" dedi.

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2014, 11:39

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ferit yiğit
Ferit yiğit - 7 yıl Önce

Seyrana krasunia boğdayı ektim verimi çok iyi boyu kısa ama Başak kısmı MaşAllah dekar da çok rıhat 500 kg alınır not tohumu yürt dışında alacaksın çünkü kooperatifler yürt içinde aldıkları tohumun akibeti belli değildir bu konuda sıkıntı çektik

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52