Rekolte düştü, zeytine zam sinyali

Yeşil zeytin üretiminin yüzde 25'ini karşılayan Edremit Körfezi'nde rekolte kaybı yüzde 60 civarında. Bu durum fiyatlara yansıyacak!

Rekolte düştü, zeytine zam sinyali
Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci, yıllık ortalama 40 bin ton ile Türkiye'nin yeşil zeytin üretiminin yüzde 25'ini karşılayan Edremit Körfezi'nde bu yıl rekolte kaybının yüzde 60 civarında olduğunu söyledi.

Semerci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, körfezde yer alan Ayvalık, Edremit, Burhaniye ve Havran ilçelerinin, zeytin ve zeytinyağı üretiminde ülkenin önde gelen bölgeleri arasında geldiğini söyledi.

Bölgedeki üretimin, dünyayla yarışır konumda bulunduğunu vurgulayan Semerci, şöyle konuştu:
"Yeşil zeytin üretiminin yüzde 25'ini karşılayan Edremit Körfezi'nde bu yıl rekolte kaybı yüzde 60 civarında. Diğer bölgelerde de sofralık zeytin üretimi var ama bizim çizik olanın kalitesini tutmaz. Bölgemizdeki rekolte azlığı dolayısıyla sofralık yeşil zeytindeki eksiklik bu yıl hissedilecek. Bu durum fiyatlara ve ihracata olumsuz yansıyacak. Ürün azlığı nedeniyle Edremit Körfezi'nden zeytin ihracatının yapılacağını sanmıyorum."

Zeytin üreticisi Agah Ferhatoğlu ise geçen yılın verimini aradıklarını anlattı.
Sofralık yeşil zeytinde kilogram alım fiyatlarının büyüklüğüne göre 1,40 ila 3,50 lira arasında değiştiğini belirten Ferhatoğlu, "Ülkenin ihtiyacının dörtte birini karşılıyoruz. Üretim az olunca yeşil zeytinde bayağı bir sıkıntı yaşanacak gibi. Diğer bölgelerde üretim yüksek olsa da kalitesi körfezin çok altında" ifadesini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52