Karacadağ pirincini Türkiye hariç herkes tanıyor

Karacadağ Pirinç Festivali'nde konuşan GTH Bakan Yardımcısı Arzu, dünya tarafından çok iyi bilenen Karacadağ pirincini Türkiye'nin de tanımasını istedi.

Karacadağ pirincini Türkiye hariç herkes tanıyor
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde Çınar Kaymakamlığı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziraat Odası işbirliğiyle "Kültür ve Karacadağ Pirinç Festivali" düzenlendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, festivalde yaptığı konuşmada Karacadağ pirincinin yörede bilindiğini ancak ülkede yeterince tanınmadığını söyledi. Karacadağ pirincinin dünya tarafından bilindiğini “Karacadağ hububatın gen merkezidir “ sözleriyle aktaran Arzu konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Karacadağ eteklerinden dünyaya bu ürünler yayılmıştır. Halen bu ürünler bu bölgeden toplanıyor ve saklanıyor. İleride herhangi bir durumda, bu ürünlerin genlerinden faydalanılması için çaba gösteriliyor. Karacadağ pirincinin Türkiye'de tanıtılması lazım."

Diyarbakır'ın yatırımlardan en çok pay alan illerden biri olduğuna dikkati çeken Arzu, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Geçmişte çok ihmal edilen bu bölge son 10 yılda yapılan değişikliklerle çok önemli gelişmeler kaydetti. Çok önemli sulama kanalları yapılıyor. Yapılan çalışmalar sayesinde bu bereketli topraklar tarımsal ürünlerde büyük bir gelişme gösterecek. Silvan Barajı'nın bitmesiyle 2.5 milyon dönüm alan sulanacak. Barajlar ve sulama kanallarının bitirilmesiyle de bölgede 4 milyon dönüm arazi sulu tarıma geçecek. Bu da bolluk ve bereket getirecektir. Dünya gıda sektörüne büyük katkısı olacaktır." 

Çınar Kaymakamı İsmail Şanlı ise Karacadağ pirincinin tanıtılması amacıyla bu festivalin düzenlendiğini, Karacadağ'ın bereketli toprakları barındırdığını dile getirdi. Festivalin ilk kez düzenlendiğini bildiren Şanlı, "Bu festival son olmayacak. Karacadağ pirincinin bütün dünyada tanınması noktasında festivalin gelişmesini istiyoruz. Karacadağ pirincinin üretim sahasının çok genişleme imkânı yok. Ürünün tanınması çiftçiye kazanç olarak dönecektir" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar da Türkiye'de 2000'li yıllarda 58 bin hektar olan çeltik tarımının bugün 120 bin hektar alana çıkartıldığını, bunun 19 bin hektar alanının Diyarbakır'da olduğunu bildirdi.

Festivali kapsamında öğrenciler çeşitli şiirler okudu. Müzik öğretmenleri tarafından oluşturulan grup, müzik dinletisi sundu. Halk oyunları gösterisinin ardından yemek yarışmasında dereceye girenlere ve çeltik üreticilerine çeşitli ödüller verildi.

Festivale, Vali Yardımcısı Zafer Engin, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun ve çok sayıda üretici katıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52