Çukurova’da ilk buğday hasad edildi

Türkiye’de yılın ilk buğday hasadı Adana’nın Karataş ilçesinde yapıldı. İlk hasada çok sayıda üretici katıldı.

Çukurova’da ilk buğday hasad edildi

Çiftçi Ali Aydınlık’ın tarlasında gerçekleştirilen hasada çok sayıda üretici katıldı. Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak, çiftçinin ilk hasadı bir kamyon buğday ın kilogramını 70 kuruştan satın aldı. Bundan sonraki buğdayların da bu fiyattan alıcı bulmasını isteyen Yeşilyaprak, “Çiftçi bu fiyatlardan buğday satarsa, ancak ikinci ürün ekimi yapabilir. Bu bereketli topraklar ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam eder.” dedi.

Karataş’ta hasat edilen buğdayın Ziraat Odası’na ait laboratuvarda yapılan analizde 35 guliten (buğday özü, enerjisi) geldiğini açıklayan Yeşilyaprak, bu ürünün dünyanın en kaliteli buğdayları arasında yer aldığını kaydetti. Sanayicilerin un için yurt dışında kaliteli buğday ithal etmelerine gerek kalmadığını dile getiren Yeşilyaprak, şunları söyledi: "Bu yıl Çukurova ’da yağan yağmurlar, hasadı biraz geciktirdi. Ancak ürün kalitesi ve verimi olumlu etkiledi. Rekoltenin yüksek olacağı ve piyasanın da bu yönde gelişeceğini düşünüyoruz. Anadolu’daki un sanayicilerinin bölgemizden alım yapmasını bekliyoruz.”

Karataş’ta yaklaşık 3 bin civarında çiftçinin buğday ekimi yaptığını ifade eden Mustafa Yeşilyaprak, 120 bin dönüm alanda buğday ekildiğini bildirdi. Yeşilyaprak, bu yıl 50–60 bin ton civarında buğday rekoltesi beklediklerini ifade etti. Her yıl olduğu gibi bu sezon da buğday fiyatlarının serbest piyasada oluştuğuna dikkat çeken Yeşilyapark, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin yakın zamanda bir fiyat belirlemesini istemediklerini vurguladı. Yeşilyaprak, “Buğdayımız Türkiye’nin ilk turfanda ürünü. Biz erkinciliğimizden faydalanmak istiyoruz. TMO devreye girdiğinde sevincimizi kursağımızda bırakır. Serbest piyasa şartlarında mahsulümüzü değerlendirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52