Ekranlı cihazlar obez yapıyor!

ABD'de ergenlerin TV, akıllı telefon, tablet gibi diğer ekranlı ürünleri kullanımı ve obezite risk faktörleri arasındaki ilişkiyi ölçmek için yapılan araştırma korkunç gerçeği ortaya çıkardı.

Ekranlı cihazlar obez yapıyor!


Gıdavitrini - BariatrikLab Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi kurucusu Prof. Dr. Halil Coşkun, The Journal Of Pediatrics dergisinde yayınlanan araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:

“24 bin 800 ABD'li lise öğrencisi ile iki yılda yapılan araştırmada, katılımcılar TV'ye kıyasla diğer ekranlı cihazlarda daha çok vakit geçirdiklerini bildirdiler. Katılımcıların yüzde 19,5'i TV dışı diğer ekranlı cihazlarda günde 5 saatten fazla vakit geçirdiklerini söylerken, yüzde 7,8'i her gün 5 saatten fazla TV başında vakit geçirdiklerini söyledi. Erkek katılımcıların yüzde 25'ten fazlası ve kadın katılımcıların neredeyse yüzde 20'si günde en az bir şekerli içecek tükettiklerini belirttiler ve erkeklerin neredeyse 2/3'ü ve kadınların 3/4'ü günlük olarak yeterli miktarda fiziksel aktivite yapmadıklarını söylediler. Gençlerin 2/3'ten fazlası ayrıca geceleri 8 saat uyku uyumadıklarını ifade ettiler. 

Sonuç olarak, araştırmaya katılan gençlerin yüzde 13,6'sında obezite olduğu gözlemlendi.

TV ve diğer ekranlı ürünlerin kullanımı ile şekerli içecek tüketimi, fiziksel aktivite yapımı, uyku düzeni ve obezite arasında ilişki olduğu sonucuna varıldı.

Mesela, günde 1 saat TV izleyen gençlerin 1.23 kere daha fazla şekerli içecek tüketme ihtimali varken, bu rakam günde en az 5 ya da daha fazla saat TV izleyen gençler arasında 2.72. TV izleme süresi arttıkça, obeziteye yakalanma riskinin arttığı da görülüyor. Günde 5 ya da daha fazla saat TV izleyenler arasında obeziteye yakalanma riski, hiç izlemeyenlere göre, yüzde 78 oranında daha yüksek çıktı. Çok TV izleyen erkeklerde yetersiz fiziksel aktivite oranı düşükken, bu oran kadın katılımcılar arasında yüksek çıktı. Hiç TV izlemeyen gençlere kıyasla, belli sürelerde TV izleyen gençlerde yeterli uyku alımının daha az olduğu görüldü. 

Günde 5 ya da daha fazla saat ekranlı cihaz kullanan gençler arasında, bu cihazları hiç kullanmayanlara göre, yetersiz uyku alımının yüzde 80 oranında daha yüksek olduğu sonucuna varıldı. Ayrıca diğer ekranlı cihazların sıklıkla kullanan gençlerin günde en az bir tane şekerli içecek tüketme ve yetersiz fiziksel aktivite oranlarının daha yüksek olduğu görüldü. Günde 5 ya da daha fazla saat olacak şekilde ekranlı cihazların en yüksek seviyede kullanımının obezite riskini arttırdığı gözlemlendi ve bu cihazların günlük kullanım sıklığı ve obezite riski arasında bir doz-davranış ilişkisi olduğu sonucuna varıldı.”

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2017, 15:40

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52