Balda yalancı bahar tehlikesi!

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucu yalancı bahara yakalanan arılar tehlike altında. Bal veriminde düşüş bekleniyor.

Balda yalancı bahar tehlikesi!
Kış ayında hava sıcaklıklarının 16-17 derecelere kadar çıkması sonucunda oluşan yalancı baharla, kovan dışına çıkan arıların kas sistemlerinde zayıflama olduğu bildirildi.

Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Yetiştirme Teknikleri Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Kuvancı, kış ayında değişen ani sıcaklıkların arıları olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Kış ayında olumsuz etkilenen arıların bal veriminde düşüşlerin gözlenebileceğini ifade eden Kuvancı, arıların sıcaklıklar 15 derecenin altına düştüğü zaman kovan içerisinde kış salkımı oluşturduklarını, 15 derecenin üzerine çıktığı zaman da uçuş aktivitesinin başladığını belirtti. Kış ayında yalancı baharla artan sıcaklığın 16-17 dereceyi bulduğu zamanlarda arılar için kritik sürecin başladığını dile getiren Kuvancı, gün içerisinde ısının bir anda 2-3 derece düşebildiği ve bu nedenle kritik sıcaklık denilen bu sıcaklıklarda ısının bir anda düşmesiyle arılar floradayken kas sistemlerinin zayıflayabildiğini aktardı. Kuvancı, “Dolayısıyla arılar uçuşunu kaybedip bir anda yere düşebiliyor. Böylece arılar kovanlarına geri dönemiyor. Bu durumun uzun sürmesi durumunda koloni kayıpları artmakta" dedi.

Bal verimi düşüyor
Kış ayında çeşitli olumsuzluklara maruz kalan arıların veriminde düşüşün gözlenebileceğini vurgulayan Kuvancı, bu konuda üreticilerin yapması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"Üreticilerimiz arılarının yalancı bahardan etkilenmemeleri için kışa girerken kovan içerisine yeteri kadar besin stokları bırakmalılar. Eğer kovan içerisinde yeteri kadar besin varsa arılarda yaşanan kayıplar bir nevi daha azalmış olacak. Arıların kış salkımını sık sık bozması, metabolizmalarında da bozulmalara neden olmakta. Bir arının kıştan ilkbahara güçlü çıkması lazım. İlkbahara güçlü çıkan arının verimi de iyi olur. Güçlü çıkmayan arının verimi ise düşük oluyor.”

Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2014, 12:14

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52