TURKLAB’dan tebrik ziyareti

TURKLAB Yönetim Kurulu Üyeleri Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne atanan Prof.Dr. İrfan Erol’a tebrik ziyaretinde bulundular.

TURKLAB’dan tebrik ziyareti
Selami Türkoğlu
Gıdavitrini - Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne atanan Prof.Dr. İrfan Erol’a TURKLAB’dan tebrik ziyareti. TURKLAB Yönetim Kurulu Üyeleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeni dönemde gerçekleştirdiği yeni yapılanma kapsamında göreve başlayan Prof. Dr. İrfan Erol’u makamında ziyaret ederek iyi niyet temennilerini ilettiler. Gerçekleştirdikleri ziyaret hakkında Gıdavitrini’ne konuşan TURKLAB Genel Başkanı Dr. Can Demir, “Sevgili can dostum ve sınıf arkadaşım, Prof.Dr. İrfan Erol'a Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü makamında tebrik ziyaretinde bulunduk. Bu atamadan duyduğumuz memnuniyeti kendilerine ifade ettik” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. İrfan Erol’un Gıda ve Kontrol Genel Müdürü olarak atanmasına samimiyetle çok sevindiğini ifade eden Demir, “Yeni dönemde üstlendiği bu anlamlı görevin gıda güvenliğine,veteriner camiamıza ve Büyük Türk Milletine hayırlı olmasını yürekten temenni ediyorum. Bu arada kendilerine acil çözüm bekleyen problemlerimizi ilettik. Kendilerinden sektörümüz adına yakın ilgi gördük. Buradan bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.



GIDA KONTROL LABORATUVARLARININ

ACİL ÇÖZÜM BEKLEYEN İŞLEMLERİ

1- Avrupa Birliği Gıda Kanunun, Resmi Kontrolleri ve bu kontrollerde yapılabilecek yetki devirlerini düzenleyen tüzük 882/2004/AT’de açıkça belirtildiği üzere ilgili ülkenin Resmi Kontrollerle ilgili Yetkili Makamının, resmi kontroller esnasında alınan örneklerin analizini yürütebilecek olan laboratuvarları tayin etmelidir ifadesi yer almaktadır. Bu Laboratuvarların uyması gereken şartlar aynı Tüzükte belirtilmiştir. Ülkemizde de Yetkili Makam Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Resmi Kontrollerden alınan numunelerin (İthalat, İhracat, Denetim vb.) analizlerini yapabilmek için Laboratuvarların yetki alması gerektiği 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun Laboratuvarlarla ilgili 33. Madde ’sinde ifade edilmiştir. Bu bağlamda Özel ve/veya Bakanlık Laboratuvarı aynı yetkinlikte görev yapmaktadır. Konunun tarihi süreci dikkate alınarak sadece Bakanlık Laboratuvarlarının yetkinliği şeklinde değerlendirilmemesi.

2- Laboratuvar Yönetmeliği Madde 20-1,2 bentlerinde Yeterlilik Testleri sonuç değerlendirmesinde ISO 17025 Akreditasyon kurallarının Alt Talimat ’la uygulanmasının temini.

3- Resmi Kontrol ve Laboratuvar yönetmeliklerinde farklı belirtilen Raporlarda Türk Gıda Kodeksi ile ilgili ürün Tebliğleri başta olmak üzere Gıda Kontrol Laboratuvarlarınca yorumlanarak UYGUN DEĞİL/UYGUN karar verme yetkinliğinin İPTALİ

4- Laboratuvar yönetmeliğinde olmamasına rağmen Kamu (İl Müdürlüğü) sorumluluğunda olan şahit numune muhafaza işleminin Laboratuvarlar tarafından yapılması isteminin İPTALİ

5- Kapıkule Gümrüğü’nden giriş yapan özellikle İstanbul’a sevk edilen İthalat Numunelerinin, önceden Yurtiçine giriş uygulamasında olduğu gibi, Bakanlık Laboratuvarlarının beraberinde Özel Laboratuvarlara da gönderilmeye devam edilmesi. Bu konuda gerektiğinde TURKLAB olarak Kapıkule-İstanbul arası numune taşıma görevini üstlenebiliriz.

6- 27 Aralık 2011 tarihinde GDO Yönetmeliği Uygulama Talimatı olarak yayınlandığı belirtilen Yem maddeleri numunelerinin GDO analizi için numune gönderilecek laboratuvarlar listesinde Bakanlığınızdan yetki verilmesine rağmen Özel Gıda Kontrol Laboratuvarlarının bulunmadığı belirtilmiştir. Bu listeye, diğer ürünlerde olduğu gibi Yem maddelerinde de analiz yapma yetkisi olan Özel Gıda Kontrol Laboratuvarlarının eklenmesi.

7- Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ile Gıda ve Yem Şube arasında netlik kazanmayan numune sorumluluğu; Uluslar arası normlar gereği Hayvan Kökenli Gıdaların kesim sonrası Gıda olarak değerlendirildiğinden özetle Türk Gıda Kodeksine göre yorumlanan her ürünün Gıda kabul edildiğini bu nedenle Gıda ve Yem Şube’de tek yönetim altına toplanması gerekliliği.

8- 08.02.2012 tarihli Gıda Kontrol laboratuvarları Denetim Talimatı-04 TURKLAB temsilcisi çağrılmadan ve/veya görüşü alınmadan hazırlandığından, Laboratuvar Yönetmeliği ile uyumsuz maddelerin olması ve ayrıca uygulanabilirliği olmayan maddelerin varlığı nedeniyle güncellenmesinin gerekliliği.

9- Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri Döner Sermaye işletmeleri 2012 yılı birim fiyatlarında belirtilen 555. Sıradaki dosya incelemesi ücreti ile Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 35. Madde Gereğince Öngörülen Hizmet ve Kontrollere ait Birim Fiyatlarında (Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi Başkanlığı Bölümü 1. Maddesi) belirtilen aynı tanımlamada mükerrer ücret alındığı uygulamasının İPTALİ ve ayrıca TURKLAB’ın katıldığı fiyat tespit komisyon toplantısında gündeme gelmeyen ve görüşümüzün alınmadığı bu kapsamdaki fiyat listesinin fahiş miktarları bulduğundan uygulanabilir seviyeye çekilmesi.

10- Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği başta olmak üzere Analiz Maddeleri içeren Ürün tebliğlerinin hazırlanmasındaki komisyonlara TURKLAB üyesinin daimi Temsilci olarak dahil edilmesi.

Son söz olarak; Yukarıda bahsedilen hususlar başta olmak üzere Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Başkanlığında Bakanlık Gıda Kontrol Laboratuvarları ile TURKLAB üyelerinin katılacağı ACİL istişare toplantısı talep etmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Food, TURKLAB, Dr. Can Demir, İrfan Erol, Laboratuvar, Gıda Kontrol, Denetim

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52