2012’de hedef 15 bin yerli buluş

Türkiye’deki AR-GE odaklı üretimin gelişmeye başlamasıyla hızla artan patent ve faydalı model başvuruları 2011 yılında önemli bir yükseliş göstererek 10 bin sayısına ulaştı.

2012’de hedef 15 bin yerli buluş
Türkiye patent başvurularını 2010 yılında 3250 ile tamamlarken 2011 yılını 4087 ile tamamladı ve ilk kez patent başvuruları 4 bini geçti. Bu rakama faydalı model başvuruları da eklendiğinde rakam 10 bin sınırına dayandı. Bursa ilk kez ikinci oldu!

Adres Patent’in Türk Patent Enstitüsü verilerine göre yaptığı araştırmaya göre; son 15 yılda Türkiye’deki patent başvuruları sürekli bir artış gösterirken yerli patent başvurularının sayısı ilk kez 4 bini aştı. Başvuru oranlarında 1582 ile İstanbul birinciliği yine elinde tutarken, Bursa 530 başvuru ile ilk kez Ankara’yı geride bırakarak ikinci sırada yer aldı. 2010 yılına kıyasla 2011 yılını önemli bir artış ile kapatan Bursa ilk kez ikinci olarak Ankara ve İzmir gibi büyükşehirleri geride bıraktı.

“2012 yılında 15 bin buluş garanti!”

Adres Patent Genel Müdürü Av. Ali Çavuşoğlu patent başvurularındaki bu önemli yükselişi üretim odaklı üretimin gelişmesine ve üniversitelerin AR-GE konusundaki atılımlarına bağlayarak; “Son dönemde gerek ekonomi zirvelerinde gerek akademik toplantılarda gerekse önemli devlet makamlarında ekonomik gelişimimiz için patent sayısının arttırılması gerektiğinin önemli üzerinde durulmuştur. Kendi ekonomisine ve teknolojisine hükmedebilen bir ülke olmak için buluş yapmamız gerektiğinin önemini artık kimse göz ardı etmiyor. Özellikle üniversiteler sanayi işbirliği ile önemli adımlar atarak buluş odaklı çalışmalara imza atıyor. Bakış açısındaki ve firmalardaki bu değişim bizi patent ve faydalı model başvuruları konusunda sürekli ileriye götürüyor” açıklamasında bulundu.

2011 yılındaki artışıtemel alarak yeni yılda 15 bin yerli buluş başvurusuna ulaşılacağını öngören Çavuşoğlu; “Sektördeki gelişmelere baktığımızda 2012 yılında 7 bin patent sayısını rahatlıkla geçeceğimizi söyleyebilirim. Bu rakama faydalı model sayıları da eklendiğinde toplamda 15 bine yakın yerli başvuru yapılmış olacak. 10 yılda 1 milyon patent hedefine ulaşmak için adım adım ilerliyoruz” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52