Ramazan sofranız çeşit çeşit peynirle tatlansın

Kaliteli sütüyle peynirin en güzel halini yansıtan Teksüt, zengin ürün yelpazesiyle sahur ve iftar saatlerini lezzetlendiriyor.

Ramazan sofranız çeşit çeşit peynirle tatlansın
Gıdavitrini - Teksüt Hijyen ve Gıda Güvenliği Danışmanı ve İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlı Ramazan ayında peynir tüketimine dair önemli bilgiler veriyor.

Hem iftar hem sahur vakitlerinin lezzet deposu olan peynirler tek başına tüketilebildiği gibi, salatalara, çorbalara, böreklere ve daha birçok yemeğe de lezzet katıyor. Teksüt peynirleri ise Ramazan sofralarının en sevilen tatları arasında…

Teksüt’ün ürün yelpazesinde yer alan tam yağlı taze kaşar ve tost kaşarı, iftar veya sahurda kahvaltı keyfini yaşamak isteyenlere hitap ederken; mozzarella ve rende kaşar çorbalara, salatalara ve fırın yemeklerine tat katıyor.

Ramazan’da seçimi klasikten yana olanları ise farklı çeşitlerde Teksüt beyaz peynirler bekliyor. Tam yağlı inek peyniri, klasik koyun peyniri, klasik inek peyniri ve az yağlı beyaz peynir; leziz bir sofra sunuyor.

Yöresel peynirler de zengin bir masa hazırlamak isteyenlerin Teksüt tarafından beğenisine sunuluyor. Çeçil peyniri, Antep peyniri, dil peyniri, lor peyniri, Çerkez peyniri, Mihaliç peyniri, otlu peynir ve örgü peynir tam bir lezzet şöleni yaşatıyor.

Sürülebilir beyaz peynir, labne ve krem peynir ise Ramazan sofrasını donatan diğer Teksüt çeşitleri olarak damakları tatlandırıyor.

Teksüt Hijyen ve Gıda Güvenliği Danışmanı ve İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlı ise Ramazan ayında peynir tüketimine ilişkin şu bilgileri paylaşıyor:

"Ramazan ayında, iftar ve sahurda tüketilecek 1-2 dilim peynir günlük besin ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynayacaktır. Peynirin günlük beslenmemizdeki önemi, kolay sindirilebilme özelliğinin yanı sıra, yapısında bulunan yüksek değerli proteinler, A, D, E, K ve B kompleksi vitaminler ile kalsiyum, fosfor, magnezyum ve sodyum gibi değerli mineral maddelerden ileri gelmektedir. İçerdiği proteinlerin yüksek biyolojik değerlikli olması ve yaşam için elzem olan eksojen amino asitleri bol miktarda içermesi peynirin besleyici değerini daha da artırmaktadır. 100 gram peynir, yetişkinlerin günlük protein ihtiyacının %35-60’ını, günlük esansiyel amino asit ihtiyacının ise tamamını karşılamaktadır. Esansiyel, bir diğer adıyla eksojen amino asitler, vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan besin yoluyla –özellikle süt ve süt ürünlerinin tüketilmesiyle temin edilebilmektedirler.

Ramazan ayında özellikle çalışan insanlar için gerekli kalorinin karşılanmasında peynirler önemli bir destek gıdasıdır. Peynirlerin kalori değeri içerdikleri yağ oranı ile ilgili olup genellikle bu değer, tam yağlı peynirlerde 400-450 kcal/100 g, yarım yağlılarda 250-300 kcal/100 g ve yağsız peynirlerde 200-250 kcal/100 g civarındadır. Ayrıca peynir, kolesterol oranı en düşük gıdalardan biridir. Peynirde karbonhidrat olarak laktozun yok denecek kadar az olması, diyet yapanlar için önemli bir özelliktir ve bu nedenle peynir laktoz intöleransı olan insanlar için önemli bir alternatif gıda durumundadır.

Diğer taraftan, Ramazan aylarında aşırı sıcak nedeniyle kaybedilen mineral madde ve vitaminlerin karşılanmasında da peynirler önemli besin kaynaklarıdır. Örneğin,100 gram peynir yetişkin bir insanın günlük mineral ihtiyacını karşılamakta ve özellikle kalsiyum ile fosforun sinir sisteminde, kemik, diş ve kan oluşumunda önemli görevleri bulunmaktadır.

Benzer şekilde, peynirler organizmada çok önemli görevleri olan A, D, E ve B kompleksi vitamin ihtiyacının karşılanmasında sofralarımızın vazgeçilmez ürünleridir.

Bu nedenle Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarımızda peynirlere mutlaka yer verilmelidir. Gerek ihtiyaç duyulan günlük kalorinin karşılanmasında ve gerekse dengeli beslenmenin önemli unsurları olan protein, yağ, vitamin ve mineral maddelerin karşılanmasında peynirler lezzetle tüketilen gıdalardır. Direkt kahvaltı gıdası olarak tüketildiği gibi, karpuz-peynir, domates-peynir ve sandviç gibi kombinasyonlarla da zevkle tüketilmektedirler.

Ancak, peynir gıdasından sağlıklı bir şekilde yararlanabilmek için peynirler güvenilir işletmelerden etiket kontrolü yapılarak temin edilmeli, +4 ile +6 0C arasında taşınmalı ve muhafaza edilmeli, buzdolabının arka kısımlarında kapalı olarak depolanmalıdır."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52