ÇAYKUR'da 6 yıllık özlem sona erdi

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ile Öz Gıda-İş Sendikası arasında 23. dönem toplu iş sözleşmesi imzalandı.

ÇAYKUR'da 6 yıllık özlem sona erdi
ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen imza törenine ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, genel müdür yarıdmcıları ve ÇAYKUR işçileri katıldı.

Sütlüoğlu, imza töreni öncesi yaptığı konuşmada, sözleşmenin çözüm odaklı ve uyumlu bir müzakerenin ardından başarıyla neticelendirildiğini, 6 yıllık bir sürecin sona erdiğini belirtti.

ÇAYKUR'da 2013 sezonuna grev sesleriyle başlandığını hatırlatan Sütlüoğlu, "Grev sürecinde olayların nereye varacağı belli değildi. Grevi gerektirecek bir ortam olmadığını işçilerimize söyledik. Bölge mağdur edilecekti. İlk defa bir grev hayata geçmedi. Bir sendikanın haksız her istediğini yapamacağını gösterdik. Çok verimli bir sezonu geride bıraktık. Bu yıl 80 yıllık çay sezonunun en güzel dönemini geçirdik. Kuru çay satışlarında ise 125 bin ton seviyelerine yaklaştık. Bu çok önemli bir rakamdır" dedi.

Önemli projeler hayata geçirmek için mücadele ettiklerini belirten Sütlüoğlu, "Organik tarımda önemli adımlar attık. Çay bahçelerini yenilemek için çalışmalar yapıyoruz. Bahçelerimizi makineli tarıma uygun hale getirmek istiyoruz. Buraları çay türlerine göre yeniden dizayn edeceğiz. Soğuk çay piyasasına girerek önemli bir başarı sağladık" diye konuştu.

ÇAYKUR'da artık yeni bir dönemin başladığını belirten Sütlüoğlu, şunları kaydetti:
"Sendikalı bir düzene geçiyoruz. Daha çok üreterek bölgenin omurgası ÇAYKUR'u daha da ileri taşıyacağız. ÇAYKUR'un ayakları üzerinde durması lazım. Rize'den her zaman başbakan yetişmez. Zarar ederseniz Hazine sürekli kaynak aktarmaz ve 'hadi özelleş' derler. Bizim ÇAYKUR'u dışarıdan kaynağa ihtiyacı olmayacak hale getirmeliyiz. Her kadamedeki insanların sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. ÇAYKUR'un olmadığı bir Rize, bölge, Türkiye düşünülemez. Biz üzerimize düşeni yapmazsak olmayacağı anlamını taşımaz."

ÇAYKUR olarak sendikal ayrım yapmadıklarını vurgulayan Sütlüoğlu, "Sendika farkı gözetmeksizin işçi farklarını ödedik. Yeni dönemde de ayrım yapmadan işçilere farkları veriyoruz. Bunu toplu iş sözleşmesi yürürlük tarihine kadar vereceğiz. Artık imza sonrası bizim inisiyatifimiz kalmadı. Artık sorumlu sendikacılık dönemine girilmiştir. Dünya bu yola girdi ama bunu anlayamayanlar var. Sendika olarak iş yerini yaşatmak esastır" ifadelerini kullandı.

"ÇAYKUR'da yeni bir sayfa açıldı"
Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin ise çok cefalı yıllardan buraya geldiklerini vurgulayarak, şunları belirtti:
"ÇAYKUR'da bir sayfa kapandı, yeni bir sayfa açıldı. Altı yıllık mücadeleyi imza ile taçlandırıyoruz. Altı yıl önce başladığımızda çok az inanan vardı. 65 yıllık bir sendikayı değiştirmek için buraya gelmiştik. Burada verilen mücadele sendikal mücadel değildi. Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı değişime bakarsanız ÇAYKUR'daki sendikal değişimin anlamını iyi anlarsınız. Bir tarafta milleti büyütmek isteyen, diğer tarafta da kokuşmuş karanlık odaklar vardı. Bunlar sendikal uzantılardı. ÇAYKUR'daki kokuşmuşluğu değiştirmek için buradayız."

Altı yıllık bir sabrın sonunda yetkiyi aldıklarını vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:
"Verilen yetkinin karşılığında bir tek arzu ve hedefimiz var. İşçilerin duasından başka hiçbir gayemiz olmadı, olmayacak. Arkadaşlarımıza hiç yalan söylemedik ve yerine getiremeyeceğimiz sözleri vermedik. Altı yıldır arkadaşlarımız aidat ödemedi ama biz yetkili sendika gibi hizmet ettik. Bundan sonra yetkili sendika olarak hizmet etmeye devam edeceğiz. Verilen paralar asla illegal yollara harcanmayacak, işçiler için harcanacak."

Geçmişe dönük aidat almayacaklarını belirten Şahin, şunları ifade etti:
"Bunun yanında diğer sendikaya üye işçi arkadaşlarımız da aynı şartlardan yararlanacaktır. Bu yıl da 20 Kasım'a kadar olan sürede kendi üyelerimizden aidat almayacağız. Yeni bir sayfa açıyoruz. Bugünden itibaren hiç kimseyi ayırt etmeden hizmet etmeye devam edeceğiz. Bugün aramıza katılmamış arkadaşlar olabilir. Artık yasa geçerli oluyor. Artık kavga dönemi sona ermiştir. üyeliklerini yapsınlar ve bundan sonra hak kaybı yaşamasınlar.''

Şahin, sözleşme kapsamında yaş çay sezonunda üç aydan fazla çalışan işçilere brüt 600 lira prim verileceğini, spor paralarının 8 liradan 5 liraya düşürüldüğünü ve gönüllülük esasına bağlandığını, gelecek yaş çay sezonunda ilk işlerinin bütün fabrikalarda seçim yapmak olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların arıdından Sütlüoğlu ve Şahin 23. dönem toplu iş sözleşmesini imzalandı. Sözleşmeyle işçi ücretlerinde aylık yaklaşık 120 lira bürüt artış yapıldı.

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2013, 10:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52