Bundan birkaç yıl önce, hayvansal gıdaları tüketmeyi reddeden birçok kişi tuhaf karşılanırdı. Şimdi bu yolu seçenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Almanya'da da veganlığa yönelenlerde artış var.
Veganlık modası
Süt yok, yumurta yok, et yok. Bu hayvansal gıdaları tüketmeyi reddedenler birkaç yıl öncesine kadar garip karşılanırdı. Artık sayıları giderek artıyor. Amaçları sağlıklı beslenmek ve doğaya sahip çıkmak. Bu yaşam tarzına uygun restoranlar, marketler ve yemek kitapları da çoğalıyor. Peki neden?
'Çekici bir alternalif'
Öncelikle vejetaryen yaşam biçimi Mike Tyson ve Gwyneth Paltrow gibi ünlüler sayesinde artık sıkıcı olarak görülmüyor. Almanya'nın en ünlü vejetaryenlerindan biri şef Attila Hildmann. Yazdığı vegan yemek kitapları 300 binden fazla sattı. Hildmann'a göre veganlık harika ve çekici bir alternatif, kilo vermek de cabası.
Sağlıklı, ince ve formda?
"Vegan for Fit" (Zinde Kalmak İçin Veganlık) gibi kitaplar yok satıyor. Hildmann, vegan yaşam biçimini bambaşka bir gruba, kilo vermek isteyenlere hitap edecek bir beslenme biçimi olarak sunuyor. Ancak, veganların asıl amacı bu değil
Endüstriyel hayvancılığı protesto
Veganlık, hayvanları ve çevreyi önemseyen, endüstriyel hayvancılığa karşı etik alternatifleri destekleyen bir akım. Almanya'nın büyük kentlerinde sayısı giderek artan vegan marketleri ve restoranları bu yaşam tarzını benimsemeyi giderek kolaylaştırıyor. Alman Vegan Derneği'nin verilerine göre, Almanya'da 800 bin vegan yaşıyor ve bu sayı her geçen gün artıyor.
Soya sütü marketlerde
Soya fasülyesinden yapılmış şinitzel, inek sütü kullanmadan üretilen peynir ve vegan köpek maması
Pazarlama uzmanları, vegan ürünlere ilginin büyük olduğunu söylüyor. Vegan marketlerden istediğiniz ürünü sipariş de edebiliyorsunuz. Ancak veganlık sadece yediğinize dikkat etmekle bitmiyor. Tüm alışkanlıkları değiştiren bir seçim. Bu demek oluyor ki, deri ve hayvan ürünlerini de satın almak yok.
Küresel bir hareket
Dünyanın her yerinde vejetaryenler var. Alman Vejetaryenler Derneği'nden Sebastian Zösch, ABD ve İngiltere'de rakamların yüksek olduğunu, Almanya'nın iki ülkeye kıyasla geride kaldığını söylüyor. Sadece Avrupa ve Kuzey Amerika'da değil, Brezilya'da ve Buddist ülkelerde de vejetaryen hareket var.
Veganlık yeni bir akım mı? Sebastian Zösch'e göre öyle. Zösch, batılı ülkelerin vegan bir dünyaya doğru yelken açtığını düşünüyor. Endüstriyel hayvancılıksa tarih olmaya mahkum.
Alternatifler sunmak
Bilimadamları vegan beslenme biçiminin daha sağlıklı ve sürdürülebilir olup olmadığı konusunda fikir ayrılığı yaşıyor. Diyabet gibi çağımızın bazı hastalıklarına veganlarda daha ender rastlanıyor. Şef Attila Hildmann, "Veganlık bir seçenek. Tüm hayatınızı değiştirmeniz gerektiği anlamına gelmiyor" diyor. Amacı insanları değiştirmek değil, alternatifler sunmak.
Sosis ve pastasız bir hayat
Biberiye ile tatlandırılmış mantarlı irmik, nohutlu körili patlıcan, tofu soslu salata
Son dönemde vegan mutfağı giderek zenginleşti. Ancak konu sosis, kremalı pasta ve peynirli sandviç olunca, veganların pek şansı yok. Yine de sayıları giderek artıyor.
Deutsche Welle Türkçe
Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2013, 10:18
Vegan olmak zorunluluk mu, seçim mi?
Yakın zamana kadar hayvansal gıdaları tüketmeyi reddeden birçok kişi tuhaf karşılanırdı. Şimdi bu yolu seçenlerin sayısı her geçen gün artıyor.
YORUM EKLE
1
Gerçekten “yemek kültürümüz“ var mı?
2
Okul sütü ihalesi yarın yapılacak
3
Balın başkenti 100 ülkeyi geride bıraktı
4
Türk kahvesi UNESCO gündeminde
5
Fast food yiyenler sabırsız ve mutsuz
6
Et yerine antibiyotik yiyoruz!
7
Ergenlikte yağlı beslenme riski artırıyor
8
Sucuk ve sosislerdeki protein tozuna dikkat!
9
Caca Cola hakkında hiç bilinmeyen sır
10
Yarım asırlık Yörsan Dubaili oluyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:15
GÜNEŞ
06:41
ÖĞLE
13:03
İKİNDİ
16:31
AKŞAM
19:16
YATSI
20:36