Yemeyi bırak gerisini kafana takma!

Hazır gıdalar yerine lifli gıdalar ve bol bol su alırsak hayatımızı çekilmez kılan İrritabl Bağırsak Sendromu'ndan eser kalmaz.

Yemeyi bırak gerisini kafana takma!
Beslenme alışkanlıklarının insan sağlığı üzerine etkilerini öğretmesi açısından örnek bir çalışma. “Modern Çağın Çıkmazı –İrritabl Bağırsak Kanseri” başlığıyla Türkiye gazetesinde yayınlanan ve Uzm. Dr. S. Hilmi Özkırış imzasını taşıyan makalede beslenme bozukluklarının bağırsak kanserine nasıl davetiye çakırdığı ayrıntılarıyla anlatılıyor. İşte, Özkırış’ın anlattıkları…

Modern Çağın Çıkmazı

İRRiTABL BAĞIRSAK SENDROMU -3
Değerli okurlar, üç haftadır sürdürdüğümüz “İrritabl Bağırsak Sendromu” (İBS) dosyasını bugün beslenme ve tedavi ile kapatıyoruz... Çoğu insanda stres, hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür. Birden ortaya çıkan karın ağrıları, sık sık dışkılama hissi, ishal veya kabızlık; hayatı çekilmez hale getirir. Ayrıca azalmış fiziki aktivite, diyetteki kısıtlamalar iş ve sosyal hayatı oldukça menfi etkiler. Peşinden de yorgunluk, depresyon, isteksizlik ve uyku bozukluğu gelir. Bunları engellemek için de aşırı içilen kahve, sigara, düzensiz gıda tüketimi ve alkol zaten hassas olan bağırsağı daha da olumsuz etkileyerek şikayetlerin artmasına zemin hazırlar.

SÜT HERKESE YARAMAZ!
Gıdalarda bulunan katkı maddeleri İBS'ye rahatsızlığına zemin hazırlayabilir. Bu ürünler, kişiden kişiye değişen oranlarda tesir ettiğinden şikayetleri artıran ve ishale yol açan maddeler, kabızlık da yapabilir. Gıdalara en sık eklenen katkı maddesi olan “monosodyum glutamat”, bazı hastalarda şiddetli şikayetlere sebep olabilir. Daha doğrusu herhangi bir gıda veya katkı maddesi de şikayetleri başlatabilir.
Hasta kendisine dokunan gıdayı her yediğinde şikayetleri başlar. Bundan dolayı birkaç hafta gıda listesi tutarak hangi gıdaların şikayetleri artırdığı belirlenmelidir. Bir takım insanlar, sütü, bağırsak içinde parçalayan enzime yeterince sahip olmamalarından dolayı sindiremezler. Bu kişilerde İBS bulguları ortaya çıkar. Bu kişilerin süt ve peynirden kaçınması gerekir. Lifli gıdalardan zengin beslenme, dışkının bağırsak içinde kolay ilerlemesini sağlayarak ishal gibi şikayetleri giderir. Asıl şikayet kabızlık ise, lifli gıdaların yanında bol su içilmelidir.

NELER YEMEMELİSİN?
Öğünleri böl, sakız çiğneme
İrritabl Bağırsak Sendromu'na yakalanmamak için kaçınılması gereken gıdaları şöyle sıralayabiliriz:
-Aşırı yağlı, baharatlı, soslu ürünler, çikolata ile karbonhidratlılar
-Alkol ve sigara ve gazlı içecekler
-Acı, bulgur pilavı, kuru fasulye, kuru meyve, ve baharatlı gıdalar
-Süt yerine yoğurt ve ayran, kafein ihtiva eden kahve ve siyah çay yerine bitki çayları tercih edilmeli
-Sakız çiğnerken yutulan hava İrritabl Bağırsak Sendromu şikayetlerini artırabilir.
Ayrıca yemekler düzenli aralıklarla azar azar yenmeli. Acele veya hızlı yeme, hava yutulmasına ve gıdaların yeterince sindirilmeden bağırsak içinde ilerlemesine sebep olarak şikayetleri artırır.

TEŞHİS İNCE İŞ
Başkasıyla karıştırmayın
İBS teşhisi için “Roma II” kriterleri vardır. Son 1 yıl içinde en az 12 hafta (arka arkaya olması şart değil) karında huzursuzluk veya ağrı şikayetlerine ek olarak aşağıdaki bulgulardan en az 2 tanesinin bulunması gerekir.
- Şikayetlerin dışkılama ile geçmesi
- Dışkılama alışkanlığında düzensizlik
- Dışkı şeklinde ve yapısında değişiklik
Doğru teşhis için hastanın dikkatli, detaylı sorgulama ve fizik muayenesi şarttır. Şikayetlerin altta yatan herhangi başka bir organik hastalık olup olmadığını tespit için gaitada gizli kan araştırması, bazı kan tahlilleri ile çeşitli tetkiklerin yapılması gerekir. İlave olarak ruhi bir hastalık olup olmadığı özellikle de anksiyete (sıkıntı) ve depresyon açısından da psikiyatrik araştırma gerekir.

TEDAVİDEN ÇEKİNMEYİN!
Dünyanın sonu değil!
İrritabl Bağırsak Sendromu'nun hayatı tehdit eden önemli bir hastalık olmadığı; uzun uzun bunun organik bir rahatsızlık olmadığı, kanser gibi ciddi hastalıklarla herhangi bir ilişkisinin bulunmadığı konularında hastanın ikna edilmesiyle mesele büyük ölçüde çözülür. Şikayetlerin düzelmesi çok yavaş olup bazen 6 ay veya daha uzun süreyi alabilir. Sabırla tedaviye devam edilmelidir. Fizik egzersiz faydalı olup stresin oluşturduğu gerginliği azaltır ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Herkesin yaşına ve sağlığına uygun bir egzersiz programı düzenlenmelidir. Şişkinlik, kramp tarzında karın ağrıları perhizle düzelmezse, bağırsak kaslarındaki kontrolsüz aşırı kasılmayı düzenleyen ek ilaçlar verilebilir (antispazmatik, antidepresan, anksiyolitik, ağrı kesiciler). Bağırsak boşalmasını sağlayan dışkı yumuşatıcılarının kullanılması mahzurludur. Bazı hastalar diyetten, bazı hastalar ise ilaçtan yarar görür.

“MİDE EN KÖTÜ KAP”
Hadis-i Şerif'te buyrulduğu üzere, “İnsanoğlu midesinden daha kötü bir kap doldurmamıştır, halbuki insanoğlunun yaşaması için birkaç lokma yeter” düsturunu kendimize rehber edinmiş olsak, günümüzde insanoğlunun ömrünü kısaltan, hayat kalitesini düşüren hastalıklardan büyük oranda korunmuş oluruz. Ama maalesef bu şifa ve hayat kaynağı tavsiyeye hakkıyla uymadığımız için birçok hastalıklara maruz kalmaktayız.
Uzm. Dr. S. Hilmi Özkırış – Türkiye

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52