Tüketimi artırmak için neler yapılmalı?

Sağlık için ne kadar önemli olduğunun bilinmesine rağmen, pek çok kişi tarafından yeterli miktarlarda meyve tüketilemiyor.

Tüketimi artırmak için neler yapılmalı?
Yaklaşan yaz ayları meyve çeşitliliği nedeniyle büyük bir fırsat. Peki, meyve tüketimini artırmak için neler yapılabilir?
Sağlık deposu meyveler

• Meyveler yüksek miktarda posa (lif) içermesi sebebiyle bağırsakların düzenli çalışmasında ve kolesterol seviyesinin kontrolünde büyük rol oynamaktadır.
• Meyveler yüksek oranda antioksidan öğeler içerdiğinden kansere karşı koruyucu özellik taşımaktadırlar. Karpuz, kavun, portakal, greyfurt, çilek, mandalina, limon, kuşburnu, böğürtlen, elma, armut, ayva, erik, üzüm, incir, yenidünya, hurma, nar, dut, kiraz, vişne gibi meyvelerin kanser yapıcı ve ilerletici maddelerin oluşumunu engellediği bilinmektedir.
• Meyveler aynı zamanda iyi birer vitamin, mineral ve enerji kaynağıdır. Hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlar, deri ve göz sağlığı için temel öğeler içerir, diş ve diş eti sağlığını korur, dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve kronik hastalıkların (kalp damar hastalıkları, hipertansiyon gibi) oluşma riskini azaltır.
• Meyveler, içeriğindeki yüksek posa sayesinde kişilerde doygunluk hissi yaratır. Yani kişi uzun süre açlık hissetmeyeceğinden aralarda yaptığı atıştırmalar azalır ve bir sonraki ana öğünde fazladan besin tüketimi engellenmiş olur. Fakat unutulmaması gereken bir nokta; meyvenin yeterli miktarlarda tüketilmesi gerektiğidir. Meyveler, gereksinimden fazla tüketildiğinde fazladan enerji alımına sebep olacağından kilo kontrolüne ters etki yaratabilir.

Ne kadar tüketmeli?
• Sağlıklı bir yetişkin bireyin gün içerisinde ortalama 3–6 porsiyon meyve tüketmesi gerekir. Bu miktarlar, kişinin yaşına, fiziksel durumuna, boyuna, kilosuna, diyetinin enerji içeriğine, vb. faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Diyetisyen pek çok faktörü göz önünde bulundurarak hazırladığı kişiye özel beslenme programında alınması gereken meyve miktarını da ayarlar.
• Kilo verme amaçlı düşük kalorili diyet uygulayan kişilerin bile günde en az 3 porsiyon meyve tüketmeye özen göstermeleri gerekir.
• 1 porsiyon meyvenin miktarının bilinmesi çok önemlidir. Çünkü gereksinimden fazla miktarlarda meyve tüketildiğinde fazla kalori alınmakta, bu durum kilo alımını kolaylaştırabilmektedir. Bu nedenle porsiyon miktarlarına mutlaka dikkat edilmelidir
Meyvelerin yeterli miktarlarda tüketilememesinde pek çok etken göze çarpmaktadır. Pek çok kişinin dile getirdiği başlıca etkenler şunlardır:
• Meyvelerin pahalılığı
• Yoğun iş/okul temposu dolayısıyla meyve tüketmek için zaman bulunamaması
• Meyvelerin işyerlerinde/okullarda kolay temin edilememesi (kantinlerde bulunmaması gibi)
• Restoran, kafe gibi pek çok yerde meyvenin kolaylıkla bulunamayışı
• Pekçok kişinin beslenme alışkanlıklarının arasında düzenli meyve tüketiminin yer almaması
• Meyvelerin temizleme, hazırlama vb. aşamalarda zaman harcattığı düşüncesi
• Meyve tüketiminin unutulması gibi…
Dyt. İpek Ağaca - Hürriyetaile

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52