Beslenme Danışmanı Diyetisyen Esra Baş Toktay, Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili olarak şu bilgileri verdi: Sahurda ağır yemekler yerine kahvaltılık besinlerin tercih edilmesi daha uygundur. Peynir çeşitleri, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi protein içeriği yüksek olan besinler mideyi daha geç terk ettiği için tokluk süresini uzatır. Ramazan ayında sıklıkla yaşanan problemlerden biri de kabızlıktır. Sahurda ve iftarda mutlaka lifli gıdalar tüketilmelidir. Bunun yanı sıra yoğurt, ayran ve cacık tüketimi de içerisindeki yararlı bakteriler nedeniyle bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Çiğ sebze (söğüş) ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir. Kayısı, erik, hurma gibi bağırsak çalışmasına yardımcı meyveler tüketilebilir. Sahurda tüketilecek 2-3 adet ceviz, 8-10 adet badem-fındık vb. hem e vitamini alımını hem de tokluk hissini arttırır.
Sahurda ve iftardan sonra yatana kadar olan sürede mutlaka bol su tüketilmesi gerektiğini söyleyen Toktay, iftarda başlangıç olarak çorbanın en uygun besin olduğunu ifade etti. Toktay Çorbanın ardından iftariyelik peynir, zeytin, hurma vb. tüketildikten sonra yemeğe 15-20 dk. bir mola verilmelidir. Yemeklerin ara verilmeden hızlı bir şekilde tüketilmesi kan şekerinin çok hızlı yükselmesine sebep olur. Ayrıca fazla besin tüketilebileceği için reflü riski de artabilir. Verilen molanın ardından et veya etli sebze yemeği, bulgur pilavı esmer pirinç pilavı, salata zeytinyağlı sebze yemeği tüketilebilir. Özellikle yağda kızartılmadan, kavrulmadan hazırlanmış yemekler tüketilmelidir. Çok yapılan yanlışlardan biri iftarda asitli içecek tüketmektir. Asitli içecekler mideye zarar verir. Bu nedenle asitli içecekler yerine ayran cacık az şekerli limonata veya meyve kompostoları tercih edilmelidir. diye konuştu.
İftardan iki saat sonra meyve ve süt grubu gıdaların tüketiminin uygun olacağını söyleyen Toktay, meyve tüketiminin hemen ardından yapılacak olan süt grubu besin tüketiminin kan şekerinin hızlı yükselmesini engelleyeceğini ifade etti. Ayrıca, şerbetli tatlılar yerine haftada 1-2 gün sütlü tatlı tüketilebileceğini belirtti.
Ramazan'da sağlıklı beslenme tüyoları
Ramazan ayına sayılı günler kala, uzmanlar da nasıl beslenilmesi gerektiğine ilişkin önemli uyarılarda bulunuyor.
YORUM EKLE
1
Et indirimi "yalan" oldu!
2
Yeni tebliğde "uncu-fırıncı" polemiği!
3
Kansere karşı soğan tüketin
4
Silivri yoğurdunu tüm dünyaya duyuracaklar
5
Tüketiciye "hak arama" kolaylığı sağlanıyor
6
Fırınlara Ramazan kontrolleri başladı!
7
"Engelsiz hayat" için atık yağları atmayın
8
Üretici çok ama ekmek tüketimi azalıyor!
9
Ramazan için hoşaf malzemesi yok satıyor
10
Ekmek üretiminde kurallar dikkate alınıyor mu?
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:06
GÜNEŞ
07:33
ÖĞLE
12:53
İKİNDİ
15:37
AKŞAM
18:03
YATSI
19:24