Et indirimi "yalan" oldu!

Bakan Eker 'Ramazan'da zam değil indirim' sözü vermişti. Ama özel sektörde ete yüzde 10 zam geldi.

Et indirimi
Gıda Bakanı Eker’in çıkışıyla Et Balık’ın mağazalarında kırmızı etin fiyatı yüzde 3 düştü. Buna karşın özel sektörde karkas etin fiyatı yüzde 10 yükseldi. Pideye yapılan gizli zamdan sonra Ramazan öncesi etin kilosu 16,5 liraya yükseldi.

Ramazan ayı öncesinde gıda ürünlerinde fiyatların artıp artmayacağı tartışmaları sürüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in, Ramazan’da kırmızı et fiyatlarının yüzde 4 civarında düşeceğini söylemesiyle alevlenen tartışma, Et Balık Kurumu’nun (EBK) fiyatları yüzde 3 düşürmesiyle farklı bir boyut kazandı.

YÜZDE 10 ZAM GELDİ
Ancak son 10 günde İstanbul Borsası’nda karkas etin tescil fiyat ortalaması yüzde 10 arttı. Karkasın fiyatı 15 liradan 16,50 liraya yükseldi.

Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, bakanlığın Ramazan ayında vatandaşın mağdur olmaması için EBK’da fiyatları düşürdüğünü ancak kurumun pazardaki payının yüzde 3 civarında olduğunu söyledi. Son 10 günde İstanbul Borsası’nda karkas etin fiyatının yüzde 10 arttığını hatırlatan Yücesan şöyle konuştu:

TALEP ZAM GETİRDİ
“Her sene talebin artacağı beklentisiyle Ramazan öncesi et fiyatlarında bir miktar artış olur. Ancak Ramazan’ın ilk haftasından itibaren fiyatlar düşüşe geçer. Son 10 günde yaşanan fiyat artışı da bundan kaynaklanıyor. Bir hafta içinde eski fiyata geriler. Bu oturmuş bir fiyat değil. İlk hafta tüketim yüzde 10 artar ancak ikinci haftadan itibaren yüzde 15 civarında azalır. Son günlere doğru insanlar bütçesini tatil ve giyime ayırmaya başlar. Zaten kırmızı et tüketiminin yoğun olduğu İstanbul, İzmir ve Ankara gibi şehirler boşaldı.

FİYATLAR DÜŞER Mİ?
İstanbul Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Ali Kopuz da, fiyatlarda yaşanan artışın geçici olduğunu söyledi. İkinci haftadan itibaren karkas fiyatının 15 lira seviyelerine düşeceğini kaydeden Kopuz, şu an karkas etin fiyatının 16 lira civarında olduğunu sözlerine ekledi.

ETİ İSTANBUL YİYOR
İTB Başkanı Kopuz, Türkiye’de yılda 980 bin ton kırmızı et tüketildiğini belirtti ve “Bu tüketimin 300 bin tonluk kısmını İstanbullular yiyor” dedi. Türkiye’de belli dönemlerde fiyat artışlarının yaşandığına dikkat çeken Kopuz, “Kurban Bayramı öncesinde toplu kesimler olacağı için et fiyatlarında artış yaşanıyor. Bu her yıl olan bir durum. Sonrasında fiyatlar eski haline döner” diye konuştu.
internethaber.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52