‘Nasreddin Hoca’ ve ‘Keloğlan’ obeziteyi anlatacak

Her yaştan insanın sağlığını tehdit eden obezite, Sağlık Bakanlığı verilerine göre çocuklarda da yüzde 10’a ulaştı.

‘Nasreddin Hoca’ ve ‘Keloğlan’ obeziteyi anlatacak
Obeziteye önlem almak için çalışma yapan Gediz Üniversitesi ve İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, hareketli yaşam ve sağlıklı beslenmenin önemini Nasreddin Hoca ve Keloğlan ile çocuklara anlatacak.

Gediz Üniversitesi ve İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, çocukları obeziteden korumak, küçük yaşta sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmak için örnek bir projeye imza atıyor. Çocukları şişmanlıktan, Nasred-din Hoca ve Keloğlan karikatürlü hikâyeler kurtaracak. Gediz Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zülfükar Bayraktar ile 10 öğrencisi, bu amaçla hikâyeler yazacak. Bu öyküler, daha sonra karikatürleştirilecek, İzmir Valiliği tarafından da kitaplaştırılarak ilkokullarda dağıtılacak. Çocukların hayal dünyalarını süsleyen milli kahramanlar Nasreddin Hoca ve Keloğlan, dengeli beslenme ve hareketli yaşamla zayıflamayı öğütleyecek, ellerin sık sık yıkanmasını, dişlerin düzenli olarak fırçalanmasını isteyecek. Sevimli ve neşeli eğitimle küçüklerin obeziteden kurtulmaları, sağlıklı yaşamaları sağlanacak. Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, başarılı bir geleceğin sağlıklı nesillerle mümkün olacağına dikkat çekerek, “Her şeyin başı sağlık. Sağlıklıysak verimli ve üretken olabiliriz. Bir ülkenin başarılı olabilmesi de sağlıklı bireyler yetiştirmesine bağlı. Bu bilinci daha küçük yaşlarda çocuklarımıza aşılamamız, onlara sağlıklı yaşamın kapılarını açmamız gerekiyor. Milli kahramanlarımız aracılığıyla işte bunu sağlayacağız. Gediz Üniversitesi olarak toplumumuza ve yarınlarımıza böyle bir katkıda bulunacağımız için mutluyuz.” dedi.

HER 10 ÇOCUKTAN BİRİ OBEZ
Obezitenin çocukluk çağında önlenmesinin önemine vurgu yapan Halk Sağlığı İl Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün ise çocukların yüzde 10’unun obez olduğuna dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı bir araştırmaya göre, 5-14 yaş arasındaki çocuklarda obezitenin yüzde 10’lara ulaştığı bilgisini veren Tözün, şunları kaydetti: “Bir başka ifadeyle 10 çocuktan biri aşırı kilolu. Oldukça yüksek olan bu oranı Gediz Üniversitesi’yle birlikte İzmir’de aşağıya çekmek istiyoruz. Çünkü çocukluk çağında alınan kilolar kolay kolay verilmiyor ve pek çok kronik hastalığı da beraberinde getiriyor. Bunu önlemek için çocuklarımızın hareket etmesini ve sağlıklı beslenmesini sağlamalıyız. Nasreddin Hoca ve Keloğlan’ın öğütlerinin etkili olacağına inanıyoruz.” Gediz Üniversitesi, obeziteye karşı geçtiğimiz yıl da İzmir Kız Lisesi’yle el ele vermişti. Fazla kiloları yüzünden psikolojileri bozulan, derslerinde başarısız olan kız öğrencilere yönelik ‘Sağlıklı Beslenme Hareketli Yaşam’ projesi başlatılmıştı. Dengeli beslenme ile sağlıklı yaşam bilinci kazandırılan gençlerin, diyet ve sporla zayıflamaları sağlanmıştı.
zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52